(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Norský fotbalový rozhodčí lákal z dětí nahé fotky. Zneužil přes 300 chlapců

  • 28
Norové řeší dosud největší případ sexuálního obtěžování v historii své země. Šestadvacetiletý fotbalový rozhodčí čelí obvinění, že zneužil více než tři sta chlapců. Většinu z nich obtěžoval a vydíral na internetu a to i za hranicemi Norska. Některé děti však vylákal i k osobnímu setkání, kde je pak znásilnil.

Norské úřady muže vyšetřovaly několik let a nakonec sestavily obvinění ze zneužití více než tří set dospívajících chlapců. Podle státního zastupitelství muž své oběti obtěžoval převážně na internetu v Norsku, Švédsku a Dánsku. 

Psychiatra Barnevernu odsoudili za dětské porno, úřady prověří jeho práci

Několik chlapců se však podle vyšetřovatelů s mužem pravděpodobně setkalo osobně a muž čelí i obvinění ze znásilnění a tělesného zneužívání. 

Norská média uvádějí, že se muž v internetových debatních platformách zhruba od roku 2011 vydával za dívky jménem Sandra nebo Henriette, aby si získal důvěru chlapců. Ty přesvědčoval, aby mu zaslali fotografie nebo videa, na nichž jsou zachyceni nazí. Podle norského serveru VG je také nutil, aby před kamerou masturbovali. Některým dětem také posílal videa ostatních obětí - pro inspiraci.

Za to jim údajně nabízel peníze, fotografie údajné Sandry nebo šňupací tabák a také je vydíral, když požadoval zaslání dalšího materiálu. Podle veřejnoprávní vysílací stanice NRK tímto způsobem získal více než 16 tisíc videí.

Obětem bylo od devíti do 21 let a pouze jeden chlapec se dokázal svěřit svým rodičům. Advokát, který oběti zastupuje, popsal, že děti cítí silný pocit viny, kvůli kterému se s celým procesem vyrovnávají jen těžce.

Britská stanice BBC uvádí, že se na vyšetřování „nejrozsáhlejšího případu sexuálního zneužívání v historii Norska“ podílelo patnáct vyšetřovatelů, kteří prošli všechny fotografie, videa a záznamy konverzací.

Podezřelého policie už jedno zadržela, v roce 2016, tehdy ho však propustila. Nyní je údajně ve vazbě poblíž Osla, spolupracuje s policií a podrobuje se terapii. Jeho obhájkyně Gunhild Laerumová údajně uvedla, že vedl dvojí život a je závislý na své nelegální online činnosti. 

„Je rád, že byl zatčen, a omluví se každému, kdo si to bude přát. Je úplně zlomený,“ popsala obhájkyně. Před soud se má případ dostat příští rok. Podle NRK muži hrozí až 21 let za mřížemi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video