V centru Osla se sešlo okolo 200 lidí, aby protestovali proti praktikám norské...

V centru Osla se sešlo okolo 200 lidí, aby protestovali proti praktikám norské sociálky Barnevern (16. dubna 2016). | foto: Reuters

Norský úřad Barnevern znovu ustoupil. Vrátí pět dětí do rumunské rodiny

  • 119
Norské úřady se dohodly s rodinou Bodnariových na vrácení všech pěti dětí, které odebrala sociální služba Barnevern v listopadu loňského roku. Už letos v dubnu se k rodičům vrátil nejmladší syn Ezekil. Bodnariovi svůj případ zveřejnili a na jejich podporu pak protestovali lidé po celém světě.

Norsko-rumunský pár se s norskou sociální službou dohodl na návratu čtyř dětí i na spolupráci při péči. Informoval list VG Nyheter. Zprávu pro iDNES.cz potvrdila také novinářka Jordanka Jirásková, která je s rodinou Bodnariových v kontaktu.

Ruth a Marius Bodnariovi byli podezřelí, že svých pět dětí tělesně trestali. Matka sice přiznala, že svým dětem občas „naplácali“, odmítla ale, že to byla častá praxe.

„Během lékařské prohlídky lékaři nenašli žádné fyzické stopy po násilí ani nic podobného, všechny děti byly naprosto v pořádku,“ uvedla. „Nicméně zákony v Norsku jsou velice přísné a berou ohled na každý detail. Nepovolují jakékoli fyzické tresty. Nikdy jsme si nebyli vědomi, že jsou ty zákony takto přísné,“ dodala.

Rodiče dostali na začátku letošního dubna zpátky svého nejmladšího syna Ezekila. Díky soudnímu rozhodnutí také mohli znovu vídat své další děti. Dva starší syny mohli potkávat dvakrát týdně na dvouhodinových schůzkách. S dvěma dcerami se pak mohli vidět jednou za čtrnáct dní na hodinu.

Rumunský otec a norská matka svou kauzu zveřejnili na sociálních sítích, i když jim to mohlo v očích norských úřadů uškodit. Případ odstartoval na počátku letošního roku sérii protestů po celém světě (více jsme psali zde). Lidé před norskými ambasádami vyjadřovali podporu Bodnariovým i dalším rodinám, které rozdělil Barnevern.

Poslední velká demonstrace se odehrála v polovině letošního dubna. Na 300 tisíc lidí v 57 městech po celém světě protestovalo proti praktikám Barnevernu (více zde).

Barnevern letos dostal už několik soudních příkazů, aby vrátil odebrané děti. V březnu uspěla u norského soudu slovensko-norská rodina. Sociálka dostala nařízení, aby vrátila holčičku, kterou odebrala loni na jaře. Argumentem pro odebrání byl nedostatečný oční kontakt s matkou, která je neslyšící. Bernevern se ovšem proti verdiktu odvolal a dítě ponechal v náhradní péči (více čtěte zde).

V únoru byla česko-norskému páru vrácena holčička, kterou úřady odebraly, i když jí bylo teprve devět měsíců. Děvče trpí genetickou poruchou, je na umělé ledvině a v budoucnu jí čeká transplantace. Argumenty Bernevernu pro odebrání se u soudu podařilo vyvrátit díky záznamům z nemocnice (více zde).

S Barnevernem se soudí také česká matka Eva Michaláková, která se snaží získat zpět rodičovská práva ke dvěma synům, které jí norská sociálka odebrala už před pěti lety. Odvolací soud skončil na konci května. Michaláková bude na písemné rozhodnutí čekat nejméně čtyři týdny (více zde).

Reakce petičního výboru na podporu Michalákových

"Postup Barnevernu i v tomto případě potvrdil, že v Norsku jsou běžně porušována základní práva dětí a rodin – k zásahu v rodině došlo bez jakéhokoliv varování a bez zjevného důvodu bylo odebráno i plně kojené dítě. Děti byly rozděleny do různých pěstounských rodin, izolovány od rodiny, Barnevern činil nátlak na rodiče a snažil se je poštvat proti sobě a rodiče a děti dostávaly prostřednictvím úředníků Barnevernu zkreslené a lživé informace," uvedl v tiskovém vyjádření Petiční výbor s tím, že věří, že norský úřad najde odvahu zvrátit i starší případy, včetně případu Evy Michalákové.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue