Letošním norimberským Jezulátkem se stala sedmnáctiletá Benigna Munsiová. (30. října 2019) | foto: Profimedia.cz

Norimberk má Jezulátko tmavé pleti, AfD mluví o urážce německých tradic

  • 1499
Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) se obořila na norimberskou radnici, protože nesouhlasí s letošním výběrem Jezulátka. Tím se poprvé v historii města stala dívka tmavé pleti, která zahájí místní vánoční trhy. AfD označilo rozhodnutí za urážku německých tradic, Jezulátko má být podle ní bílé a blonďaté.

Norimberská radnice vybrala sedmnáctiletou Beningnu Munsiovou, která se narodila indickému otci a německé matce. Dívka se stala historicky prvním norimberským Jezulátkem, které není bílé barvy pleti, což se AfD nelíbí.

Porota sestavená z norimberských úředníků vybrala Munsiovou jednomyslně a za svým rozhodnutím si nadále stojí. 

Dívka bude mít za úkol zahájit vánoční trhy, které každý rok přivábí do Norimberku více než dva miliony návštěvníků. Munisová v rámci své role navštíví také nemocnice, domovy důchodců nebo útulky pro bezdomovce.

Dívka bude při slavnostní příležitosti otevření tradičních trhů oděná do zlatobílého roucha a hlavu jí bude zdobit zlatá koruna. Členům AfD nicméně vadí, že Munisová nemá světlé vlasy jako její předchůdkyně a nebude to podle nich působit dobře.

„Jezulátko, jehož cizí původ je patrný na první pohled, je fackou do tváře všem vyznavačům tradic a zavedené kultury,“ napsal na Facebooku člen AfD Reinhard Rupsch. Přestože jeho názor podpořilo několik stranických kolegů, Rupsch nakonec svůj příspěvek smazal.

Loňská představitelka norimberského Jezulátka:

Chování AfD odsoudil poslanec Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Florian Hahn. „AfD opět ukázala svou pravou tvář. Styďte se. Nejste křesťané a nesloužíte všem občanům,“ uvedl na Twitteru.

Svou rétorikou podněcuje AfD násilí, říká opozice

„Taková rétorika vede k antisemitismu a je živnou půdou pro útoky jako v Halle,” dodal Hahn s odkazem na říjnové řádění ultrapravicového radikála, který ve východoněmeckém městě zastřelil u synagogy dva lidi a další dva zranil. Podle policie je pachatelem sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet.

„Jsem zvědavý co se stane, až AfD zjistí, že Ježíš nebyl blondýn s modrýma očima,“ napsal pod jeho příspěvkem jeden z uživatelů. Do sporu se vložil i starosta Norimberku Ulrich Maly, který označil chování AfD za rasistické. 

Podle listu The Times je Munsiová vzornou studentkou, která zpívá v církevním sboru, mluví čtyřmi jazyky a chce studovat herectví. Porota ji vybrala z 25 uchazeček. „Je to nepopsatelné, jsem velmi šťastná,“ uvedla dívka. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video