Americký prezident Donald Trump v Davosu (25. ledna 2018)

Americký prezident Donald Trump v Davosu (25. ledna 2018) | foto: AP

Na Nobelovu cenu za mír je navržen Trump i ruský list Novaja Gazeta

  • 57
Mezi osobnostmi a skupinami navrženými na letošní Nobelovu cenu za mír je americký prezident Donald Trump či redakce opozičního ruského listu Novaja Gazeta. Seznam, který obsahuje i jméno Edwarda Snowdena, se definitivně uzavře na konci února.

„Můžu potvrdit, že Trump je nominován,“ řekl norskému serveru Nettavisen ředitel norského mírového institutu PRIO Henrik Urdal. Redakci ruského opozičního listu Novaja Gazeta nominoval on sám spolu s aktivisty bojujícími za lidská práva. Je totiž podle něj nejvyšší čas, aby se ruským aktivistům dostalo patřičného uznání. Od roku 1990, kdy Nobelovu cenu za mír dostal tehdejší vůdce Sovětského svaz Michail Gorbačov, žádný Rus toto ocenění nezískal.

Mezi navrženými na ocenění jsou také Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, někdejší spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), konžský gynekolog Denis Mukwege či kurdští pešmergové, kteří v Iráku bojují proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Navrhnout osobnost či organizaci, která by si zasloužila získat letos Nobelovu cenu míru, bylo možné do středy. Seznam těch, ze kterých se nakonec bude vybírat, ale stále není kompletní. Do konce února může totiž své návrhy předkládat ještě pět členů Nobelova výboru.

Nositel letošní Nobelovy ceny za mír by měl být znám na podzim. Převzít by si pak cenu měl tradičně v norské metropoli 10. prosince, na výročí úmrtí Alfreda Nobela.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video