Nobelovka pro „chemické“ komisaře je ocenění Asada, tvrdí odpůrci režimu | foto: AP

Nobelovu cenu míru dali vlastně Asadovi, zlobí se syrská opozice

  • 56
Udělení Nobelovy ceny za mír pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní je nepochopitelné a v podstatě oceňuje syrského prezidenta Bašára Asada. Přesně to si myslí mnozí odpůrci syrského režimu a tvrdí, že udělení ceny je výsměch obětem syrských chemických útoků.

Komise udělující Nobelovu cenu tvrdí, že udělení ceny za mír pro Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mělo upozornit i na předchozí práci této skupiny a ne jen působení po nedávných útocích v Sýrii, píše server telegraph.co.uk.

"V mezinárodním měřítku učinila z užití chemických zbraní tabu. Nedávné události v Sýrii, kde byly chemické zbraně nasazeny, ještě umocnily potřebu zvýšit úsilí zbavit se těchto látek," vysvětlil Nobelův výbor ocenění OPCW.

S tím nesouhlasí členové syrské opozice a další odpůrci vládnoucího režimu Bašára Asada."Udělením ceny OPCW komise ponížila všechny oběti útoků. Cenu tak v podstatě udělili Asadovi a Putinovi," píše jeden z mnoha Syřanů na sociální síti Twitter.

Asadovi odpůrci kritizují také fakt, že OPCW byla oceněna pouhých 16 let od svého založení a zrovna v době, kdy svět zaznamenal jedny z nejhorších útoků chemickými zbraněmi za poslední léta

Kromě syrské opozice však udělení Nobelovy ceny za mír většina zemí kvituje. Udělení ceny pro OPCW přivítala Evropská unie, Francie, Německo i další západní země. Syrský poslanec a člen Asadovy vládní strany Baas Faíz Sajagh v reakci na vyznamenání OPCW prohlásil, že ocenění potvrzuje "důvěryhodnost" vlády v Damašku a její záměr zničit svůj toxický arzenál

Likvidace tisíce tun chemických bojových látek v Sýrii

OPCW je mezinárodní organizace sídlící v Haagu v Nizozemsku. Prosazuje a kontroluje dodržování úmluvy o chemických zbraních, která zakazuje využívání chemických zbraní a vyžaduje jejich zničení. Zaměstnává asi 200 inspektorů a další tři stovky podpůrného personálu. V uplynulých letech hospodařila s rozpočtem 74 milionů eur (asi dvě miliardy korun).

OPCW byla zřízena v roce 1997 a do povědomí širší světové veřejnosti vešla až letos, kdy byli její inspektoři vysláni do Sýrie po chemickém útoku na předměstí Damašku, při němž v srpnu zahynulo přes 1400 lidí (více o útoku zde).

V současnosti tam její komisaři podle dohody s režimem Bašára Asada likvidují všechna zařízení a materiály na výrobu chemických zbraní. Odborníci OPCW a OSN začali s likvidací chemických zbraní v souladu s rezolucí RB OSN z letošního 27. září.  Sýrie má podle odhadů asi 1 000 tun chemických bojových látek.

Do 1. listopadu mají inspektoři OPCW vyřadit z provozu výrobny a zařízení, v nichž se tyto látky plní do hlavic, do poloviny příštího roku pak mají být zbraně zničeny nebo vyvezeny za země (více o likvidaci chemického arzenálu zde).

Syrské chemické zbraně zničíme, shodly se velmoci (14. září):

14. září 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video