Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali američtí biologové Elizabeth Blackburnová, Carol Greiderová a Jack Szostak (na snímku chybí).

Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali američtí biologové Elizabeth Blackburnová, Carol Greiderová a Jack Szostak (na snímku chybí). | foto: AP

Nobelova cena za lékařství ocenila výzkum, který pomůže proti rakovině

  • 12
Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali američtí biologové Elizabeth Blackburnová, Carol Greiderová a Jack Szostak za výzkum v oblasti chromozomů využitelný mimo jiné v boji s rakovinou. Udělení ceny dnes ve Stockholmu oznámil švédský Královský karolinský lékařsko-chirurgický institut.

Zmíněné trio expertů bylo odměněno za práci na výzkumu enzymu zvaného telomeráza, který hraje roli v procesu stárnutí buněk a také při tvorbě rakoviny.

Loni Nobelovu cenu za lékařství dostali tři virologové - Němec Harald zur Hausen a Francouzi Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier.

Nobelova cena za lékařství a fyziologii v hodnotě deset milionů švédských korun (přibližně 24,8 milionu Kč) je první z řady Nobelových cen, které budou tento týden vyhlášeny.

Následovat ji budou v první polovině tohoto týdne ceny za chemii, fyziku, ve čtvrtek se vyhlašují držitelé Nobelovy ceny za literaturu a v pátek v Oslu za mír. Příští pondělí pak budou známa jména letošních držitelů Nobelovy ceny za ekonomii.

Obřad předávání prestižních ocenění, peněžité odměny a zlaté medaile se uskuteční tradičně 10. prosince, v den smrti vynálezce dynamitu Alfreda Nobela v roce 1896.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video