Láhev vodky značky Russo-Baltique, kterou zloději ukradli z kodaňského Café 33

Láhev vodky značky Russo-Baltique, kterou zloději ukradli z kodaňského Café 33 | foto: AP

Dánové vypátrali nejdražší láhev vodky na světě. Je celá, ale prázdná

  • 73
Dánská policie vypátrala láhev vodky značky Russo-Baltique, jejíž cena se odhaduje na osm milionů dánských korun (27,4 milionu Kč). Patrně nejdražší artefakt svého druhu na světě byl objeven na staveništi v Kodani. Lahev je v celku, pouze její obsah se kamsi vytratil.

„Neutším co se s tou vodkou stalo, ale láhev je prázdná,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí kodaňské policie Riad Tooba.

Cenný artefakt byl ukraden tento týden ze sbírky v baru Café 33, který se nachází v populární kodaňské čtvrti Vesterbro. Při výrobě láhve byly použity asi tři kilogramy zlata a stejné množství stříbra, uzávěr je osazen diamanty. Láhev vodky značky Russo-Baltique je na světě jediná svého druhu. 

Z nálezu láhve má radost především majitel Café 33 Brian Ingberg. „Je to skvělé. Bůh vodky nás zachránil,“ řekl dánskému listu Ekstra Bladeta dodal, že láhev nyní chce opět naplnit a vrátit na její místo ve svém baru. 

Ingberg si drahý exponát do své sbírky čítající 1 200 lahví půjčil z Ruska od společnosti Dartz Company. Vystavený unikát nebyl pojištěn. Dartz Motorz Company je soukromým podnikem, který sídlí v Lotyšsku a vyrábí výkonné obrněné automobily.  Unikátní láhev si podle Ingeberga zahrála i v jednom díle seriálu House of Cards, kde představovala dar ruského prezidenta pro šéfa Bílého domu.

Na záznamu z bezpečnostní kamery, který byl zveřejněn na facebooku Ingbergovy sbírky, láhev kradou dva muži v kšiltovkách a mají zahalený obličej. Patrně měli klíč nebo jeho kopii a šli najisto - žádného jiného exponátu se ani nedotkli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video