Při halal přípravě masa musí zvíře pomalu vykrvácet hrdlem

Při halal přípravě masa musí zvíře pomalu vykrvácet hrdlem | foto: Profimedia.cz

Nizozemští zákonodárci zatrhli halal a košer přípravu masa

  • 119
Nizozemští poslanci odhlasovali zákaz rituálního zabíjení zvířat bez toho, aniž by byla předtím omráčena. Tím ale zároveň zatrhli tradiční způsob zabíjení dobytka, jak ho po staletí praktikují židé i muslimové.

Při halal (muslimském) a košer (židovském) způsobu přípravy masa řezník vždy nařízne hrdlo zvířete a nechá ho pomalu vykrvácet. Pokud na zákaz takové zabíjení zvířat kývne i senát, bude s těmito praktikami v Nizozemsku konec.

Novou normu zákonodárným sborem protlačila Strana pro zvířata, která sice má jen dva poslance, ale v rozdrobeném parlamentu je pro větší strany důležitým spojencem při důležitých hlasování.

Tentokrát proto solidárně zvedli ruku pravicoví poslanci, kteří brojí proti multikulturalismu i levicoví zákonodárci, kteří tradičně bojují za blaho zvířat. Opatření podpořila i Nizozemská královská veterinární asociace, která soudí, že zvířata, jež jsou při zabíjení stále při vědomí, psychicky neskutečně trpí.

Židé se ohánějí svými náboženskými svobodami

Vláda ale upozorňuje, že zákaz zřejmě nebude vymahatelný. Dřívější dodatek totiž říká, že se podobným způsobem může zabíjet, bude-li možné prokázat, že zvířata příliš netrpěla.

Proti návrhu zákona se i tak zvedla vlna odporu. Židovské i muslimské skupiny argumentují, že zákon porušuje svobodu vyznání. "Nizozemská židovská komunita je malá a konzumace košer masa je stále menší, ale dopad na komunitu je velký a hluboký," napsala rada rabínů v otevřeném dopisu.

Podle nich se starší židé ironicky ptají, který další zákon omezí jejich náboženství a jestli vlastně život v Nizozemsku, které bylo tradičně liberální zemí, má ještě nějakou budoucnost.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video