Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nizozemští vědci objevili přirozenou protilátku proti chřipce

  • 12
Objevení protilátky, která by mohla zastavit běžnou chřipku i virus ptačí chřipky H5N1, oznámili nizozemští vědci. Lék stačí podat jednou a působí jako univerzální ochranná látka pro většinu podtypů chřipky, dokonce proti pandemickým virům.

Objev může podle vědců nabídnout i cestu k vývoji lepších léků a vakcín. Jsou přitom tento týden dalším vědeckým týmem, který odhalil protilátky, jež mohou působit proti řadě chřipkových kmenů.

Tato protilátka se přirozeně vyskytuje v proteinu imunitního systému. Působí na skrytou část chřipkových virů a brání jim infikovat buňky.

"Je to první krok k vývoji univerzální očkovací látky proti chřipce," řekl Ian Wilson z Scripps Research Institute v Kalifornii, který se podílel na výzkumu.

Vakcíny i léky proti chřipce se zaměřují na proteiny hemaglutinin a neuraminidáza, které se nacházejí na povrchu chřipkového viru. Ty také daly chřipkovému viru typu A jeho názvy: H5N1 a H1N1.

Chřipkové viry rychle a často mutují a je velmi těžké proti nim bojovat. Proto musejí být každý rok vyvíjeny nové vakcíny. U virů se také vyvíjí odolnost k protivirovým látkám.

Podle studií obou týmů protilátka potlačuje řadu chřipkových virů, včetně viru H5N1 ptačí chřipky a viru běžné sezónní chřipky H1N1. Nepůsobí ale účinně proti dalšímu sezonnímu chřipkovému viru zvanému H3N2.

Oba týmy objevily svoje protilátky, zvané CR6261, v krvi lidí, kteří byli očkováni proti běžné chřipce. Tyto protilátky byly nalezeny i u dalších lidí, ale není jasné, jak dobře chrání před chřipkou.

Chřipka způsobuje v Česku asi dvě procenta všech úmrtí. Každoročně zemře v průměru 2 tisíce pacientů, nejčastěji starých či chronicky nemocných. Jako nejlepší prevenci odborníci doporučují očkování. U zdravých dospělých očkování zabrání onemocnění ze 70 až 90 procent, u starších lidí méně než ze 70 procent. Riziko úmrtí snižuje očkování až o 80 procent.

Poslední epidemie chřipky ovládla Českou republiku před několika týdny a nyní je na ústupu. - čtěte zde Chřipka je v Česku na ústupu, epidemie míří na východ

Jen letos tu respiračními nemocemi a chřipkou onemocnělo asi jeden až 1,5 milionu lidí. Skutečný počet nemocných je zřejmě vyšší, neboť mnoho nemocných ordinaci ani nenavštívilo, usuzují lékaři. Epidemie měla letos větší, celoevropský rozsah.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video