Alexander Pechtold a poradce strany pro ekonomické otázky Wouter Koolmees při...

Alexander Pechtold a poradce strany pro ekonomické otázky Wouter Koolmees při příchodu na koaliční jednání v Haagu. | foto: Profimedia.cz

Ruku v ruce proti homofobii. Nizozemští muži poslali vzkaz agresorům

  • 142
Nizozemci se spojili v boji proti diskriminaci homosexuálů. Reagují na víkendový případ, kdy ve městě Arnhem napadli agresoři homosexuální pár, který se na ulici držel za ruce. Nizozemští muži nyní v rámci solidarity sdílejí na sociálních sítích fotografie, na nichž se drží za ruce s kolegy či přáteli.

Internetovou kampaň odstartovala novinářka Barbara Barendová. Na sociální sítě umístila výzvu: „Všichni muži (heterosexuální i homosexuální), prosím, choďte ruku v ruce.“

Tweet doplnila hashtagem #allemannenhandinhand. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a do kampaně se zapojily stovky lidí. Na sociálních sítích se objevily fotografie zaměstnanců nizozemské ambasády v Londýně. Za ruku se vedli i vojáci nizozemské armády .

04.dubna 2017 v 16:26, příspěvek archivován: 06.dubna 2017 v 11:32

Male colleagues from the Dutch Embassy London holding hands in protest against violence towards the LGBTQIA community. #allemannenhandinhand https://t.co/Bp6Mz6UiyY

Kampaň reaguje na víkendový případ z Arnhemu. Agresoři zde na ulici napadli homosexuální pár, který se držel za ruce při návratu z oslavy. Jasper Vernes-Sewratan a Ronnie Sewratan-Vernes si od výtržníků vyslechli urážky a schytali několik ran pěstí do obličeje. Policie v souvislosti s napadením vyšetřuje pět mladistvých, před soudem by měli stanout ve čtvrtek. Někteří z nich tvrdí, že se jen bránili.

Arnhemský případ vzbudil v Nizozemsku vlnu solidarity s homosexuály. Ve středu Amsterodamem prošel protestní průvod. Účastnila se ho i Marion van Heesová, která za práva homosexuálů bojovala už v šedesátých letech. „Myslela jsem si, že tohle už máme za sebou. Tenhle případ však ukázal, že to tak není. Tak se vracím zpět na barikády,“ popsala reportérům serveru The Guardian.

04.dubna 2017 v 23:11, příspěvek archivován: 06.dubna 2017 v 11:32

@NLinCuba men on #Malecon in solidarity with gay couple assaulted for holding hands in #NL. #allmenhandinhand = #allemannenhandinhand #LGBTI https://t.co/Iwvyy6dqmx

Sjag Kozak, který se svým manželem žije 21 let v Amsterodamu, vysvětlil, že se pochodu účastní nejen kvůli solidaritě s napadenými. „Chci také ukázat světu, že v našem městě si každý může chodit za ruku s kým chce,“ prohlásil.

Útok se dočkal velké odezvy také na nizozemském politickém poli. Staronový premiér Mark Rutte násilí odsoudil. „Je strašné, co se stalo. Hrůza,“ sdělil a dodal, že potírání homofobního násilí bude jednou z hlavních priorit jeho vlády.

Lídři úspěšné strany D66 reagovali po svém. Předseda partaje Alexander Pechtold a poradce strany pro ekonomické otázky Wouter Koolmees dorazili na pondělní koaliční jednání v Haagu ruku v ruce.

Nizozemsko se stalo roku 2001 první zemí světa, která legalizovala manželství lidí stejného pohlaví. Homosexuální partneři navíc mají plná adopční práva.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video