Laura Dekkerová se objímá se svojí rodinou po přistání v Simpsonově zátoce na ostrově Svatý Martin v Karibiku (21. ledna 2012). | foto: AP

Nizozemská teenagerka se stala nejmladším člověkem, jenž sám obeplul svět

  • 330
Laura Dekkerová doplula po roce a pěti měsících do přístavu na ostrově Svatý Martin v Karibiku a uzavřela tím svoji cestu kolem světa. Ve svých 16 letech se stala nejmladším mořeplavcem, který na jednostěžňové lodi obeplul svět. Na plachetnici urazila celkem 50 tisíc kilometrů.

Dekkerovou po přistání nadšeně vítaly desítky lidí včetně rodiny a přátel. Dívka, jež na cestu vyrazila ve 14 letech, padla do náruče svojí rodině a rozplakala se.

Plachetnice Guppy, na které Laura Dekkerová obeplula svět.

Teprve šestnáctiletá Nizozemka vyrazila na cestu 4. srpna 2010 na své 11,5metrové jachtě Guppy z Gibraltaru. Překonala tak o více než půl roku dosavadní rekord Australanky Jessiky Watsonové, která sama obeplula svět tři dny před svými 17. narozeninami.

Dekkerové bude 17 let až letos v září. "Nedokážu si představit, že někdo tak mladý jako ona se sám vydá na plavbu na moři," řekla agentuře AP desetiletá Jody Bellová, obdivovatelka Dekkerové ze Spojených států.

Švábi a mokrá postel

Během své cesty udělala několik zastávek, které jí bude asi leckdo závidět. Navštívila Galapágy, Fidži, ostrov Bora Bora a nakonec i ostrov Svatý Martin v Karibiku.

Na rozdíl od svých předchůdců také necestovala v kuse, ala pravidelně kotvila v přístavech, aby se vyspala, nechala opravit loď nebo doplnila zásoby. Během té doby si vyzkoušela i potápění a surfování, ale musela také stihnout dodělat věci do školy, kterou na lodi dálkově studovala.

A co bylo na cestě nejhorší? Laura si stěžovala na těžké bouře, věčně mokrou a prosolenou postel a také na přítomnost nevítaných pasažérů - švábů. V jednu chvíli také měla namále, málem se v přístavu srazila s obchodní lodí.

Se samotou se vyrovnávala psaním blogů. Na lodi ale objevila i nový koníček: hru na flétnu. Ve špatném počasí to bylo o mnoho jednodušší než brnkat na kytaru, sdělila novinářům.

Rekord zůstane neoficiální

Zástupci Guinnessovy knihy rekordů ani mezinárodní jachtařské federace ale nehodlají výkon nizozemské jachtařky zaznamenat, protože nechtějí, aby se další mladí lidé pokoušeli o podobné nebezpečné kousky.

Dekkerová chtěla na cestu kolem světa vyrazit už ve 13 letech. Úřady na ochranu dětí jí to ale zatrhly a Laura později na protest utekla z domova. Soud po roce popotahování rozhodl, že úřady už nesmějí nezletilé Lauře bránit. Dívka ale musela projít školením první pomoci a zvládání krizových situací a musela nastoupit na speciální korespondenční školu.

Rozhodnutí zůstalo zcela na rodičích. Ti s vyplutím souhlasili, protože jsou sami zkušení jachtaři a svoji dceru podporují. Koneckonců Laura není na moři žádným nováčkem. Narodila se na plachetnici ve vodách Nového Zélandu a otec ji začal učit plachtit už ve čtyřech letech.

Díky tomu, že má i novozélandské občanství, Dekkerová zvažuje, jestli se do Nizozemska natrvalo vrátí. Cítí se totiž znechucená tamními úřady. Ať už ale bude bydlet kdekoli, chtěla by se v budoucnu věnovat ochraně přírody a z prostředků, které se jí podařilo svojí odyseou získat, založit charitativní fond.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue