Nikolas Cruz, podezřelý z vraždy sedmnácti lidí na floridské střední škole

Nikolas Cruz, podezřelý z vraždy sedmnácti lidí na floridské střední škole | foto: AP

Střelec z Floridy může zdědit statisíce dolarů. Chce je dát přeživším masakru

  • 33
Z Nikolase Cruze, který na Valentýna v Parklandu na Floridě zastřelil sedmnáct lidí a další zranil, se možná stane boháč. Po své matce, která zemřela loni na podzim, může podle agentury AFP zdědit statisíce dolarů. Cruzovi právníci už však oznámili, že chce peníze věnovat přeživším masakru, který sám v únoru způsobil.

Cruzovo dědictví se může pohybovat mezi zhruba kolem 800 tisíc až jednoho milionu dolarů, píše izraelský list The Times of Israel s odkazem na agenturu AFP. Záleží na tom, zda si je nechá vyplácet měsíčně, nebo ročně. 

Matka devatenáctiletého útočníka Lynda Cruzová zemřela loni v listopadu na zápal plic. Kromě Nikolase by měl peníze zdědit ještě její druhý syn Zachary. Dědické řízení však ještě neskončilo a není jasné, kolik peněz oba mladí muži dostanou. 

„Pan Cruz nechce nic z těchto peněz, žádné peníze, na které má právo,“ řekla na středečním stání jeho právnička Melissa McNeillová. 

Parklandského střelce přitom dosud zastupovali advokáti ex offo a ve středu soud řešil, zda je Cruz schopný si obhájce zaplatit sám. 

Podle McNeillové by byl její mandant raději, kdyby se matčiny peníze věnovaly rodinám obětí, které by se pak snáz vyrovnaly se svou ztrátou, i přeživším masakru. „Mohou posloužit také jako příležitost poučit naši komunitu o problémech, které se vynořily v posledních čtyřech nebo pěti měsících,“ dodala.

Cruz přišel 14. února před školu v Parklandu na Floridě, odkud byl dříve vyloučen. Střílel venku i uvnitř a v nastalém zmatku se mu podařilo uniknout mezi prchajícími studenty. Po hodině byl však zatčen v sousedním městě Coral Springs. U sebe měl poloautomatickou pušku AR-15 a velké množství zásobníků, plynovou masku a dýmovnice. Je obviněn ze sedmnácti vražd a sedmnácti pokusů o vraždu. Prokuratura pro něj žádá trest smrti.

15. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video