Nižší důchody za vyšší odvody ze mzdy. Nikaraguou zmítají krvavé protesty

  • 20
Nikaragujský prezident Daniel Ortega oznámil, že jeho vláda je ochotna přehodnotit reformu penzijního systému, která tento týden vyvolala v zemi krvavé protesty. Lidem se totiž nelíbí, že jim chce vláda snížit důchody a zároveň zvýšení příspěvky zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění.

Současné protesty jsou nejkrvavější od roku 2007, kdy se Ortega stal prezidentem. Zahynulo při nich nejméně deset osob, přes 100 lidí utrpělo zranění a některé vládní budovy byly zapáleny či jinak poničeny.

Během živého vysílání z protestů byl zastřelen i novinář Angel Gahona. Točil reportáž o škodách ve městě Bluefields na karibském pobřeží, když ho kulka srazila k zemi.

Vojáci v ulicích

Ve čtvrtek Ortega nařídil zablokovat signál dvou nezávislých televizních stanic 100% Noticias a Canal 12, které se vyjadřují kriticky k současné vládě. V pátek se protesty rozšířily do řady nikaragujských měst, kam byli vzápětí vysláni vojáci. Teď se zdá, že úřady mají situaci díky nasazení armády pod kontrolou.

„Pokud při rozhovorech najdeme lepší způsob, jak provést tyto reformy, můžeme současný výnos vyměnit za nový,“ uvedl Ortega v projevu, který vysílala státní televize. Prezident občanům vzkázal, že nově schválená reforma má začít fungovat až 1. června, což znamená, že je čas na jednání mezi vládou a soukromým sektorem.

Vlivná nikaragujská obchodní asociace Cosep nicméně v prohlášení uvedla, že s kabinetem vyjednávat nebude, dokud neskončí policejní násilí a nebude obnovena svoboda slova.

Ortega stojí v čele Nikaraguy od roku 2007, naposledy byl znovuzvolen v listopadu 2016, kdy získal 72 procent hlasů. Bývalý revolucionář vedl zemi už v 80. letech, poté co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video