Umar Farouk Abdul Mutallab

Umar Farouk Abdul Mutallab

Nigerijec z letadla byl radikál už od školy. Úřady před ním varoval i otec

  • 11
Nigerijec, který se v pátek pokusil odpálit výbušninu v letadle na lince Amsterdam-Detroit, pocházel z rodiny jednoho z nejbohatších afrických bankéřů. Vazby s rodiči ale radikální muslim před časem zpřetrhal. Dokonce natolik, že před ním úřady varoval vlastní otec.

Na svého syna upozornil americké velvyslanectví v Nigérii a místní tajnou službu předseda nigerijské bankovní společnosti First Bank a někdejší vrchní představitel pro ekonomický rozvoj země Alhádží Umar Mutallab už před dvěma měsíci.

Sedmdesátiletý bankéř se začal oprávněně obávat, že náboženské zanícení jeho syna Umara Farouk Abdul Mutallaba přerůstá únosnou mez. Podle odborníků může přerod náboženského fanatika v "mučedníka" trvat zhruba šest let.

Tak tomu zřejmě bylo i u Umara, kterého před lety rodina poslala do britské mezinárodní školy v tožském Lomé. Mladíkovi spolužáci na něj nevzpomínají ve zlém, dobře si ale pamatují zápal, se kterým Umar přezdívaný "Papež" (Pope) velebil vše islámské. "Jinak to byl klidný kluk," řekl Charles Anaman, který s ním v dobách studia hrával basketbal a poslouchal hip hop.Umar Farouk Abdul Mutallab

Nigerijec se údajně ve školních debatách horlivě zastával atentátníků z 11. září a dalších radikálních hnutí. "V roce 2001 jsme ve třídě často diskutovali o Talibanu. Podle ostatních muslimských dětí to byla banda pošuků, Umar je ale obhajoval," vzpomínal spolužák.

Později se mladý Mutallab dostal na univerzitu v Londýně a začal studovat mechanické inženýrství. Více než tři roky bydlel v třípokojovém přízemním bytě v domě svého otce na Mansfield Street. Po studiu ho příbuzní přesvědčili, aby zkusil doktorské studium v oboru bankovnictví a mezinárodní obchod na univerzitě v Dubaji.

Tou dobou se totiž stupňovaly jeho spory s rodinou, která se stále více obávala jeho radikálních názorů. Domnívali se, že studium v mezinárodním prostředí ho přivede na jiné myšlenky.

Chtěl studovat v Jemenu a zpřetrhal vazby s rodinou

Studium v Dubaji mladík, který loni získal čtyřleté vízum do Spojených států, záhy opustil a rodině sdělil, že nastoupí na univerzitu v Jemenu. Podle matky navíc řekl, že chce začít nový život a zpřetrhal s nimi vazby.

"Známe Faroukovy extrémní názory a vždy jsme měli obavy, kam až by to mohlo zajít," řekl britskému deníku The Times jeho bratr. "Udržoval si od nás odstup a nikdy jsme ho příliš nezajímali. Chtěl stát vždycky stranou, tak jsme jeho přání respektovali."

Letos v květnu mu britské úřady odmítly vydat studijní vízum, na žádosti totiž uvedl neexistující univerzitní kurz. A krátce na to upozornil na vlastního syna, jenž byl s rodinou v kontaktu naposledy v říjnu, americké a nigerijské úřady jeho vlastní otec.

Dostal se i do americké databáze potencionálních teroristů

Minulý měsíc se navíc dostal do databáze potencionálních teroristů, jež vypracovávají americké úřady. V současnosti seznam čítá více než půl milionu jmen.

Přesto se v pátek na Boží hod mladíkovi podařilo pronést na palubu airbusu společnosti Northwest Airlinesse asi osmdesát gramů výbušné látky pentritu, s níž chtěl vyhodit letadlo do povětří. Při odpálení selhala rozbuška, takže se látka sice vznítila, ale nevybuchla. - přečtěte si Nigerijec chtěl zničit letadlo do USA. Začal hořet, přemohli ho cestující

Podle jedné z verzí vyšetřovatelů instruovali Nigerijce členové jemenské odnože Al-Kajdy. Kontakt na ně údajně mohl získat od duchovního Anwara al-Awlakiho z kontroverzní mešity Dar al-Hidžráh v Great Falls ve Virginii. Na toho se obracel i atentátník z texaské základny ve Fort Hood, jenž začátkem listopadu zavraždil 13 lidí. - čtěte Střelec z Fort Hood chodil do stejné mešity jako teroristé z 11. září


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video