Tři sta v řetězech. Ve škole islámu svěřence bičovali a znásilňovali

  • 38
Nigerijská policie odhalila ve státu Katsina další islámskou školu, ve které její provozovatelé mučili, sexuálně zneužívali a drželi v okovech přes 300 chlapců. Policie v sousedním státě Kaduna přitom koncem září vysvobodila téměř shodný počet chlapců z podobného zařízení, které tehdy šéf místní policie nazval „domem hrůzy“.

Policie provedla zátah na islámskou školu ve městě Daura poté, co se tuto neděli podařilo některým uvězněným chlapcům utéct a lidem na ulici povědět o podmínkách, ve kterých museli žít.

 „Několika zadrženým se podařilo uniknout, zatímco asi 60 jiných na místě zůstalo,“ uvedl šéf místní policie s tím, že většina z těch, kteří zůstali, byla nalezena v okovech.

Zařízení založil asi před 40 lety postarší muslimský duchovní, který následně předal vedení svému synovi. Zapsáni do něj byli studenti pocházející z různých míst Nigérie i sousedního Nigeru. Přivedly je tam jejich rodiny, aby se učili o Koránu, nebo podstoupili léčbu kvůli závislosti na drogách.

Majiteli zařízení i několika učitelům se při zásahu policie podařilo utéct, šéf policie však slíbil, že budou dopadeni a „budou čelit plnému hněvu zákona“. Policie se nyní snaží děti identifikovat, aby je mohla vrátit rodičům.

Policie zachránila 19 těhotných žen. Znásilnili je, aby prodali jejich děti

Daura je rodným městem prezidenta Muhammadua Buhariho. Soukromé islámské školy jsou v této chudé převážně muslimské části země velice rozšířené, státních zařízení je tam totiž nedostatek. 

Vysoký počet uživatelů drog a nedostatek léčeben vede k tomu, že rodiče své děti často přihlašují do islámských škol, kde podstupují neformální odvykací kůru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video