V Nigérii lidé protestovali proti policejní brutalitě. (20. října 2020)

V Nigérii lidé protestovali proti policejní brutalitě. (20. října 2020) | foto: ČTK

V Nigérii se šíří cholera. Nejohroženější skupinou jsou děti do čtrnácti let

  • 42
Nejlidnatější africká země čelí zvýšenému výskytu cholery a situace v zemi je v tomto ohledu jedna z nejhorších za poslední léta. Na nemoc tam letos zemřelo přes 2 300 lidí. Údaj je však podle zdravotnických odborníků podhodnocený, neboť v mnoha částech země není dostupná zdravotní péče. Cholera podle zdravotníků představuje pro zemi zřejmě větší nebezpečí než koronavirus.

Do začátku září úřady zaznamenaly bezmála 70 000 případů nákazy. Výskyt cholery byl potvrzen ve 25 z 36 nigerijských států. Nejvíce nemoc zasáhla děti ve věku pět až 14 let.

Smrtnost cholery v současnosti v Nigérii činí 3,3 procenta. To je výrazně více než v případě nemoci covid-19, u které smrtnost dosahuje 1,3 procenta. Podle části odborníků tak cholera představuje větší zdravotnickou hrozbu pro zemi než koronavirus.

Vedle cholery a covidu-19 se v Nigérii šíří i další infekční nemoci jako horečka lassa, žlutá zimnice či spalničky. Částečně za to mohou životní podmínky, které panují v této africké zemi, kde žije na 201 milionů lidí. Jen zhruba 14 procent obyvatelstva má například přístup k bezpečným zdrojům čisté vody. 

„K šíření nákaz přispívá to, že v našich vesnicích nejsou dobré hygienické podmínky,“ uvedl Ali Inname, ministr zdravotnictví ve státě Sokoto, který patří k nejpostiženějším cholerou.

Silný výskyt více infekčních nemocí najednou může ohrozit fungování zdravotnických zařízení v zemi. Podle zdravotnických představitelů se Nigérie poučila z minulosti a zainvestovala do vybavení nemocnic. Podle vládních údajů má ale jen pětina obyvatelstva přístup ke kvalitním zdravotnickým službám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video