Následky jednoho z teroristických útoků v Nigérii (ilustrační snímek)

Následky jednoho z teroristických útoků v Nigérii (ilustrační snímek) | foto: AP

Na tržišti v severní Nigérii se odpálily dvě školačky, přes třicet mrtvých

  • 84
Sebevražedný útok dvou nigerijských školaček si v pátek vyžádal nejméně třicet mrtvých a desítky zraněných. K útoku došlo na přeplněném tržišti v severovýchodní Nigérii ve městě Madagali při hranicích s Kamerunem. Z útoku jsou podezřelí islamisté z teroristické organizace Boko Haram.

Dosud se k útoku nikdo nepřihlásil. Podle agentury Reuters však vše nasvědčuje tomu, že za masakrem stojí islamistická organizace Boko Haram.

„Útok v Madagali byl proveden dvěma žákyněmi. Ty ve stejné chvíli odpálily své bomby. Při útoku zemřelo třicet lidí včetně obou dívek,“ řekl Badare Akyntoye, mluvčí nigerijské armády v této oblasti. Uvedl také, že dalších 57 lidí bylo během útoku zraněno.

Boko Haram pravidelně útočí v oblastech s vysokou koncentrací lidí - na tržištích, v modlitebnách nebo v uprchlických táborech. Často k tomu využívá právě sebevražedné útočníky.

Džihádistická skupina má na svědomí životy 15 000 lidí a její činnost donutila utéct z domovů asi dva miliony lidí. V posledních měsících nigerijská armáda islamisty sice zatlačila, páteční útok však ukazuje, že je Boko Haram stále schopná organizovat rozsáhlé teroristické útoky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video