VIDEO: Nigerijský chlapec tančící balet bosky v blátě boří stereotypy

  • 44
Nedávné video jedenáctiletého Anthonyho Mmesoma Madua z Nigérie tančícího balet v dešti bosky na zabláceném dvoře se stalo hitem sociálních sítích. Chlapec chce pomoci bořit stereotyp, že balet je jen pro dívky. Zároveň mění představu o tanečnících v bílých punčocháčích hopsajících u baletní tyče v zrcadlových sálech. Sám se chce stát profesionálním baleťákem.

Anthony Mmesoma Madua se snaží bořit stereotyp, že balet je jen pro dívky. Proto byl rád, že jeho video mělo takový dosah na sociálních sítích. „Kde žiji nejsou žádní mužští tanečníci jako já. Lidé si myslí, že balet je jen pro dívky. Balet tanečním, protože tanec miluji, lidé pak vidí, že ho mohou dělat i chlapci,“ řekl v rozhovoru pro BBC.

„Chlapci jsou v baletu potřeba pro párový tanec, protože mají sílu na zvedačky, aby dívku zdvihli do vzduchu,“ dodal chlapcův taneční učitel Daniel Ajala Owoseni.

Anthony je jedním z 12 studentů taneční akademie Leap of Dance Academy v Lagosu, nejlidnatějším městě Nigérie. Akademii, která však nemá žádné taneční studio, založil v září 2017 taneční samouk Owoseni. Balet vyučuje zdarma. O svém „slavném“ svěřenci tvrdí, že byl od začátku velmi oddaný a soustředěný.

Matka chlapce prý vůbec nevěděla, že chce být tanečník. Když si všimla, jak si syn protahuje nohy nebo ruce, jen si pomyslela, co to je za nesmysl. Cokoliv ho ale dělá šťastným, to podpoří.

13. července 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video