Do nuceného manželství nutí v Nigeru velmi mladé dívky (ilustrační snímek)

Do nuceného manželství nutí v Nigeru velmi mladé dívky (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Od nucených vdavků na summit OSN. Dívka z Afriky zlomila prokletí tradic

  • 9
Problematika nucených manželství nezletilých je problémem zejména v afrických státech. Najdou se i případy, kdy se dívka vzepře přání svých rodičů. Balkissa Chaibouová z Nigeru si musela projít soudem s příbuznými i útěkem z domova. Nakonec dosáhla svého a místo vdavků bude doktorkou. Přednášela i na summitu OSN.

Už od dětství bylo snem Balkissy Chaibouová stát se doktorkou. Naneštěstí pro ni se narodila v africkém státě Niger, kde se tužby dívek ještě během dospívání mění v nesplnitelné přání. V cestě jim stojí nucené manželství, které dojednávají jejich rodiče už v útlém věku. Balkissa se o svém ženichovi poprvé dozvěděla ve svých 12 letech.

Sto padesát krav za nevěstu. V Jižním Súdánu nutí do vdavek i dvanáctileté

„Přišla jsem ze školy asi kolem šesté hodiny večerní. Zavolala si mě máma. Ukázala na skupinu našich hostů. Řekla, že jeden z nich je ten, který si mě vezme za ženu. Myslela jsem si, že žertuje,“ uvedla Balkissa pro server BBC. Její plány však byly jiné. „Už když jsem byla malá, snila jsem o tom, že budu doktorkou. Chtěla jsem se starat o lidi, nosit bílý plášť a pomáhat jim,“ popisuje.

Za muže si měla malá Balkissa vzít svého bratrance. Rodiče jí řekli, že až bude jeho ženou, na studium může zapomenout. „V tu chvíli jsem si uvědomila, že manželství s ním by asi moc dobře nefungovalo,“ myslí si. Její nastávající navíc přijel až ze sousední Nigérie. Balkissa by tak svou rodinu vídala jen výjimečně.

Nucené vdavky mladých dívek

Vdavky nezletilých dívek jsou v Nigeru tradicí. Tato africká země je dlouhodobě na čele žebříčku sňatků nezletilých. Důvodů je celá řada. „Myšlenka za tím vším je následující – mám hodně dětí a když jedno z nich provdám, najednou přijdu o část starostí a jeden hladový krk,“ vysvětluje Monique Clescaová, místní zástupkyně OSN.

31.května 2015 v 13:11, příspěvek archivován: 22.února 2016 v 13:52

NIGER Child brides & girls forced into marriage fight back. Photo: Balkissa Chaibou http://t.co/DCmhV0ieno pic.twitter.com/SPSntKXBIR

Rodiče Balkissy mají celkem tři dcery. Z ekonomického pohledu tak dává provdání jedné z nich smysl. Za nucenými vdavky je však mnohdy ještě jeden důvod. Pokud se dívka vdá brzy, minimalizuje se tak její otěhotnění mimo manželství, které je nejen v Nigeru považováno za velký společenský prohřešek.

Balkissa i navzdory přislíbené svatbě dál pokračovala ve studiu. Každý den vstávala ve tři hodiny ráno. Doufala, že ke svatebnímu obřadu nakonec nikdy nedojde. V 16 letech jí však rodiče přichystali věno, velký kufr a svatební šaty. Svatba měla proběhnout v dohledné době. „Zlomilo mi to srdce. Viděla jsem totiž, že bojuji o to, abych se mohla prosadit v životě. Věděla jsem, že tihle lidé jsou překážkou pro moji evoluci,“ vzpomíná Balkissa, která v tu dobu dokončila studium na střední škole.

Pokusila se vzepřít. Její matka pro ni měla pochopení. Jako žena však nemohla dělat v podstatě nic. Balkissa se tak obrátila na svého otce. Navrhla mu, že si svého bratrance vezme za muže, ale bude ho vídat jen o prázdninách, dokud nevystuduje vysokou školu. Narazila však na další problém hluboce zakořeněný v místních tradicích.

19.února 2016 v 19:22, příspěvek archivován: 22.února 2016 v 13:52

RT MishalHusainBBC: And unsung heroines include Balkissa Chaibou, 19-yr old campaigner aga... https://t.co/ZC8iA86T17 pic.twitter.com/oNWSFcmDHk

Rodina Balkissy totiž pochází z kmene Tuaregů. V tomto kmeni platí, že starší sourozenec nese plnou odpovědnost za osud dětí svého mladšího sourozence. Balkissa tak musela orodovat u svého strýce, tedy otce svého nastávajícího manžela. Strýc byl pochopitelně proti zrušení domluveného sňatku.

Od vdavků až na summit OSN

Balkissa pak s pomocí zástupců školy, do které chodila, kontaktovala nevládní organizaci, která ji pomohla s žalobou proti jejímu otci a strýci. Ti před soudem vše popřeli a uvedli, že se jedná jen o nedorozumění. Jakmile však opustili soudní síň, strýc začal Balkisse vyhrožovat zabitím. Ta musela ve strachu utéct z domova. Přespávala v centru pro ženy.

Dětská nevěsta v Nigérii zabila muže jedem na krysy, soud ji osvobodil

Strýc se nakonec vrátil zpět do Nigérie. Balkissa se mohla vrátit domů. „Když jsem si zase navlékla školní uniformu. Cítila jsem se, jako kdyby mi vrátili život. Jako kdyby to byl nový začátek,“ popisuje své první kroky na vysoké škole. Její rodiče nakonec změnili názor a do vdavků už ji nenutí. „Když dívka vyroste, sama by si měla vybrat manžela. To za ni už udělat nemůžeme,“ shodují se.

Balkisse je nyní devatenáct let. Mimo studií na lékařské fakultě se věnuje také osvětě v otázkách nuceného manželství. Navštěvuje školy a diskutuje i s kmenovými vůdci. Na summitu OSN vystoupila s přednáškou na téma úmrtnosti novorozenců. Tento problém podle odborníků úzce souvisí se sňatky nezletilých.

Procento žen vdaných před dovršením plnoletosti
Vdané do 15 let Vdané do 18 let
Niger36 %75 %
Čad29 %68 %
Středoafrická republika29 %68 %
Bangladéš32 %66 %
Guinea20 %63 %
Mosambik21 %56 %
Mali15 %55 %
Burkina Faso10 %52 %
Jižní Súdán9 %52 %
Malawi12 %50 %

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue