Tři mrtví v Nice, v Avignonu útočníka přemohli. Francie posiluje bezpečnost

  • 2935
Při útoku u kostela ve francouzském městě Nice zemřeli tři lidé a několik dalších je zraněných. Mezi oběťmi je žena s uříznutou hlavou. Zadržený pachatel je v nemocnici. Případ vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Ve čtvrtek také přemohli útočícího odpůrce migrace v Avignonu, incident řešil i francouzský konzulát v Saúdské Arábii. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.

„Mí kolegové zrovna venku kouřili. Najednou rychle vyběhli nahoru a naznačovali, že je venku šílenec. Slyšeli jsme několik výstřelů, šest nebo sedm. V kanceláři se nás schovalo asi dvacet, je to strašně stresující. Viděli jsme, jak jdou policisté do kostela. Odstoupili jsme od oken,“ popsal krátce po útoku jeden ze svědků pro list Nice Matin.

Nekupujte francouzské zboží, volají arabské země. Vadí jim Macronův proslov

Atentát se stal kolem deváté ráno. „Potvrzuji, že všechno nasvědčuje tomu, že u baziliky Notre-Dame v Nice se odehrál teroristický útok,“ napsal starosta města Christian Estrosi. Člen středopravicové strany Republikáni tvrdí, že Francie se opět stala obětí „islamofašismu“.

Muž podle něj vykřikoval „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Útok se odehrál v centru města. Dva lidi, muže a ženu, atentátník zabil v kostele. Pobodal také další ženu, které se podařilo utéct do nedalekého baru, ale později zemřela.  Policejní zdroje agentuře DPA potvrdily, že si útok vyžádal také šest raněných. 

Ta na místo dorazila téměř okamžitě díky svědkovi, který ji přivolal. Policisté pak v kostele útočníka postřelili a ten skončil v nemocnici. Celkový počet zraněných zatím není jasný. 

Útočníkem je zřejmě je jednadvacetiletý Bráhím Avísáví z Tuniska, který do Evropy přijel v září přes ostrov Lampedusa, uvedla agentura AFP. Do Francie se z Itálie dostal nelegálně. Policie se domnívá, že jednal sám a nepátrá po případných komplicích. Údajně nebyl v hledáčku protiteroristických jednotek.

Policejní a bezpečnostní úřady potvrdily, že bylo zahájeno vyšetřování „vraždy a pokusu o vraždu v souvislosti s teroristickým záměrem“ a zločinným spolčením pachatelů teroristických činů. 

Případem se začala zabývat i policie v Tunisu. Podle ní je pachatelem muž, který pochází z vesnice u města Kajruván. Úřady severoafrické země ale pachatele nevedly před cestou do Evropy jako radikála.

Po celé Francii se ve tři hodiny rozezněly zvony kostelů:

Podle Reuters policie ozbrojená automatickými zbraněmi vytvořila kolem kostela na třídě Jeana Medecina, která je hlavní nákupní ulicí v Nice, bezpečnostní kordon. Na místo přijely sanitky i hasičská vozidla.

Podle listu Nice Matin zaznělo na místě několik výstřelů a v okolí vypukla panika. Policie i ministr vnitra Gérard Darmanin vyzvali občany, aby se místu činu vyhýbali. Z okolí kostela se také ozývaly detonace, ty ovšem měla na svědomí policie, uklidnil mluvčí Francouze. Případ si převzala protiteroristická prokuratura.

Macron: Francie je pod útokem

Francouzský prezident Emmanuel Macron v Nice oznámil, že vojáci před nadcházejícím svátkem všech svatých začnou chránit kostely a také školy. V rámci operaci Sentinelle se počet vojáků v ulicích celé Francie zvedne ze tří tisíc na sedm

„Islamistický útok“ Macron odmítl se slovy, že se Francouzi nevzdají. Viditelně zarmoucený prezident vyjádřil podporu katolíkům. Připomněl útok na kněze v Saint-Etienne-du-Rouvray z roku 2016 i to, že v Nice už zažili celkem tři útoky. Občanům v projevu řekl, že se musí sjednotit bez ohledu na svou víru.

Francouzské Národní shromáždění krátce po útoku drželo minutu ticha. Podle opoziční političky Marine Le Penové je příznačné, že se vražda stala v kostele. Znovu vyzvala k ochraně Francouzů před islamismem. 

Motiv útoku v Nice dosud není známý. Francie se ovšem v posledních dnech stala terčem hněvu muslimů z celého světa.

Po hrůzném útoku na předměstí Paříže, kde čečenský islamista uřízl hlavu místnímu učiteli, vláda totiž vyhlásila boj s radikálním islámem a prezident Macron hájil právo na svobodu projevu a publikování karikatur proroka Mohameda.

Ministerstvo vnitra ustavilo krizový štáb a na místo útoku kolem poledne dorazil i Macron. Město Cannes v reakci na útok posílilo ostrahu kostelů a škol. 

Premiér Jean Castex před jednou hodinou odpoledne uvedl, že se zvýšilo riziko útoků na celém území Francie. V rámci plánu Vigipirate tak zvedl úroveň hrozby na nejvyšší stupeň, který se zavádí v případě bezprostředního nebezpečí nebo po právě skončeném útoku.

„Chtěl bych vám říct, že celý národ sdílí bolest a obrovské emoce. Nad tímto zbabělým a barbarským útokem truchlí celá země. Chci ocenit zásah našich bezpečnostních složek, policie, jednotky RAID i městských policistů v Nice, kteří zásah provedli. Oceňuji jejich příkladnou reakci, jejich chladnokrevnost a profesionalitu,“ řekl premiér.

V pátek podle něj zasedne obranná rada státu. Posílena bude bezpečnost budov, veřejných míst a dopravy.

Podle moderátorky televize BFMTV před dvěma dny ve své propagandě Francii pohrozila al-Káida, a to nejen pomstou na kostelech, ale také imámech, kteří veřejně podpořili svobodu slova.

Projev prezidenta Macrona:

Kondolence míří z Česka, Itálie i znesvářeného Turecka

Čtvrteční zločin odsoudil italský premiér Giuseppe Conte. „Odporný atentát u katedrály v Nice neoslabí naši linii na obranu hodnot míru a svobody. Naše přesvědčení je silnější než fanatismus, nenávist a teror. Soucítíme s rodinami obětí a svými francouzskými bratry,“ napsal na Twitteru. „Jsme jednotní!“ dodal. 

Solidaritu s Francouzi vyjádřil i český premiér Andrej Babiš. „Jsem naprosto zděšen barbarským útokem v Nice,“ sdělil. Česko podle premiéra stojí za Macronem a všemi Francouzi. K útoku se vyjádřil i šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

„Dnešní mimořádně brutální teroristický útok ve francouzském Nice, další pokus v Avignonu a útok na velvyslanectví v Saudské Arábii se nedají ničím omluvit, ať už byla motivace jakákoliv. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem příbuzným a rodinám obětí,“ napsal na Twitteru.

Prezident Miloš Zeman v dopise určeném Macronovi napsal, že „s hlubokým zármutkem přijal zprávu o teroristickém útoku ve městě Nice, který si vyžádal lidské životy a zraněné“. „Velmi silně vnitřně vnímám symboliku místa tohoto zločinu, jde o křesťanskou baziliku, který je útokem nejen proti Nice a Francii, ale týká se nás všech,“ pokračuje Zeman.

„Nesmíme se v těchto těžkých chvílích nechat ovládnout strachem z nenávistných fanatiků, ale naopak bránit hodnoty, na kterých je založena evropská civilizace, hodnoty, ke kterým bezpochyby patří i svoboda vyznání, v bezpečí, bez hrozby násilných útoků. Chtěl bych Vás ujistit, že boj proti terorismu zůstává i nadále jednou z mých priorit a že Česká republika je připravena stát po boku Francie a dalších spojenců. Dovolte mi, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil Vám, rodinám obětí i francouzskému lidu hlubokou soustrast. S úctou Miloš Zeman,“ dodal.

Útok odsoudili například také německá kancléřka Angela Merkelová, ruský Kreml, předseda Evropského parlamentu David Sassoli a předseda Evropské rady Charles Michel či slovenský premiér Igor Matovič.

Turecko „pevně“ odsoudilo „divoký“ útok a Francii, se kterou se právě kvůli přístupu k islámu dostalo do sporu, vyjádřilo solidaritu. Upřímnou soustrast pozůstalým vyjádřilo ministerstvo zahraničí.

Britský ministerský předseda Boris Johnson uvedl, že je ze zpráv z Francie v šoku. „Naše myšlenky míří k obětem a jejich rodinám. Spojené královstvé stojí po boku Francie v boji proti teroru a netoleranci,“ napsal Johnson na Twitteru.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že USA stojí po boku „nejstaršího spojence“. Solidaritu s Francií vyjádřil i demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden.

Slova odsouzení přidala i francouzská Rada muslimské víry, která na znamení solidarity a zármutku vyzvala muslimy, aby přerušili oslavy svátku Mawlid. Ten letos připadá na 28. a 29. říjen, píše BFMTV.

Nice si stále pamatuje hrůzu z července 2016

Francie se ještě nevzpamatovala z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. 

Následné obhajování práva na karikatury i rouhání ze strany prezidenta Macrona vyvolalo hněv části muslimského světa a vlády některých muslimských zemí viní Macrona z šíření protiislámské propagandy.

V Nice se velký teroristický útok odehrál 14. července 2016, kdy do davu lidí oslavujících státní svátek najelo nákladní auto. Zahynulo tehdy 86 lidí. Útočníkem byl jednatřicetiletý Francouz tuniského původu Mohamed Lahouaiej Bouhlel, policie jej zastřelila.

V Avignonu útočníka zastřelili, v Lyonu zadrželi mladíka

Podobný incident řešili ve čtvrtek i v Avignonu, kde podle listu Midi Libre muž útočil nožem na policisty procházející ulicí. Ti útočníka postřelili, muž později podlehl svým zraněním. Podle úřadů se 33letý Francouz, který měl psychické problémy, hlásil k protiimigrační skupině a v minulosti napadl osoby severoafrického původu.

V saúdskoarabské Džiddě se pak agresor s pokřikem Alláhu akbar pokusil zaútočit na tamní francouzský konzulát, píše agentura Reuters s tím, že muž „ostrým předmětem“ napadl člena ochranky. Jeho zranění podle úřadů nejsou vážná.

Diplomatické ochrance se podle policejního mluvčího podařilo útočníka okamžitě zadržet, pachateli je podle dosavadních informací kolem čtyřiceti let. Zraněný strážce konzulátu byl podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA převezen k ošetření do nemocnice. Francouzské velvyslanectví v Rijádu útok odsoudilo a vyzvalo francouzské občany v Saúdské Arábii k maximální obezřetnosti.

Kritika Francie v souvislosti s karikaturami proroka Mohameda byla podle agentury AP v Saúdské Arábii, kde jsou nejposvátnější místa islámu, mnohem umírněnější v porovnání s řadou jiných arabských zemí. Tamní ministerstvo zahraničí uvedlo, že „odmítá jakékoliv snahy spojovat islám s terorismem a odsuzuje urážlivé karikatury proroka“. 

Saúdskoarabští duchovní karikatury také odsoudili a podle AP zároveň zmínili „milosrdenství, spravedlnost a toleranci“ proroka Mohameda.

List Nice Matin odpoledne také napsal, že v Lyonu zadrželi afghánského mladíka s nožem v ruce. Údajně chtěl zaútočit, policie mu v tom však včas zabránila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video