Socha bývalého amerického prezidenta Theodora Roosevelta před Americkým...

Socha bývalého amerického prezidenta Theodora Roosevelta před Americkým přírodovědným muzeem v New Yorku. (17. října 2017) | foto: AP

New York se zbaví sochy Roosevelta. Je symbolem kolonialismu, tvrdí kritici

  • 131
Socha někdejšího amerického prezidenta Theodora Roosevelta před vchodem Amerického přírodovědného muzea v New Yorku bude odstraněna. O uměleckém díle se debatovalo několik let, podle kritiků je symbolem koloniální poroby a rasové diskriminace. Vedle jezdecké sochy stojí po obou stranách koně černoch a indián.

Odstranění pomníku v pondělí jednomyslně odhlasovala newyorská plánovací komise. Podle listu The New York Times bude socha předána instituci, která spravuje Rooseveltův odkaz.

Bronzové dílo stojí před západním vchodem do muzea u Centrálního parku od roku 1940. Výhrady k ní zesílily v minulých letech a ještě se znásobily po loňské smrti černocha George Floyda při policejním zákroku. Vzplály po ní protesty po celých USA i v řadě dalších zemí světa.

Zástupci muzea navrhli přemístění památníku loni v červnu. Muzeum je v budově, kterou vlastní město New York, a pro odstranění „problematické sochy“ se vyslovil i starosta Bill de Blasio.

Sam Biederman z newyorského úřadu správy parků na pondělní schůzi řekl, že i když socha nebyla vytvořená se zlým úmyslem, zapadá svým vzhledem do „tematického rámce kolonizace a rasismu“.

Republikán Theodore Roosevelt byl prezidentem v letech 1901 až 1909. Jak napsala agentura AP, byl jedním z prvních ochránců přírody a jeho otec patřil k zakladatelům přírodovědného muzea.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video