Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neprůstřelné aktovky jdou po masakru na dračku, rodiče se bojí o své děti

  10:57
Po střeleckém útoku v Newtownu vzrostl zájem o neprůstřelné školní brašny, za které se děti v případě podobných útoků podle výrobců mohou schovat. Rodiče svým potomkům mohou koupit také speciální dětské neprůstřelné vesty.

Neprůstřelné školní tašky s Disney motivy nabízí obchod Amendment II (tedy Druhý dodatek ústavy) za 300 dolarů. | foto: Amendment II

Na svých webových stránkách o tom informoval časopis Mother Jones. Společnost Amendment II (Druhý dodatek ústavy) ze Salt Lake City uvedla řadu dětských brašen s výztuží z uhlíkových nanotrubic před půl rokem. Po páteční tragédii, která si vyžádala 27 obětí včetně 20 malých dětí, zájem o její výrobky prudce vzrostl. „Nemůžu prozradit přesná prodejní čísla. V zásadě jsme ale za týden ztrojnásobili objem, který běžně prodáme za měsíc,“ uvedl šéf firmy Derek Williams.

Možný motiv?

Ani pět dní po masakru není jasné, proč Adam Lanza vraždil. Ve středu se objevila spekulace o jeho motivu, která byla vzápětí zpochybněna. Soused Lanzovy matky Joshua Flashman televizi Fox News řekl, že Lanza zabíjel možná proto, že se ho matka chystala umístit do psychiatrické léčebny. Otec Flashmana, místní pastor, vydal poté prohlášení, ve kterém uvedl, že tato informace jsou klepy a nebyly potvrzeny. Jeden z policistů pod podmínkou anonymity televizi Fox News potvrdil, že policie informaci o "zlosti Lanzy na matku kvůli psychiatrické léčebně" jako možný motiv prověřuje.

Výrobce si tuto prodejní příležitost nechce nechat ujít. „Chceme to udělat citlivě, budeme ale informovat o tom, že tento výrobek je na trhu a že jsou způsoby, jak dětem poskytnout alespoň nějakou ochranu,“ uvedl Williams.

Firma neprůstřelné školní brašny vyrábí například s Disneyho motivy. Stojí 300 dolarů (asi 5 700 korun). Kromě toho rodičům nabízí ještě neprůstřelné vložky do dětských batůžků, které stojí o 199 až 100 dolarů méně. Vložku ale podle Williamse děti mohou zapomenout, neprůstřelná brašna je tak jistější.

Podobné batohy ve Spojených státech podle časopisu Mother Jones nabízí nejméně půl tuctu společností. Například firma Bullet Blocker ze státu Massachusetts svoji verzi prodává za 224,99 dolaru (asi 4 275 korun). Na svých stránkách uvádí, že brašnu začala vyrábět po masakrech na škole v Columbine či na vysoké škole Virginia Tech.

„Ať už jste univerzitní student, doktor, právník, cestující byznysmen anebo znepokojený rodič, může váš život nebo život vašich blízkých chránit extra prevence v případě útoku střelnou zbraní,“ píše firma ve svých propagačních materiálech. „Kdy se takové násilí stane, předvídat nemůžete. Můžete si ale vybrat něco, co zvýší vaši naději na přežití,“ dodává.

Společnost Ares Armor pak prodává speciální batoh, ze kterého si člověk v případě potřeby může rychle vytáhnout neprůstřelnou ochranu hrudi, ale třeba i zbraň. Batoh přijde zhruba na 285 dolarů. O něco více si pak rodiče připlatí za dětskou neprůstřelnou vestu. Například ta, kterou vyrábí firma Amendment II nazvaná podle ústavního dodatku zakotvujícího Američanům právo držet a nosit zbraně, stojí kolem 500 dolarů (asi 9 500 korun).

Podle Williamse ale takový výrobek není vhodný pro každodenní nošení do školy. „Spíše když chcete vzít děti na střelnici anebo na lov a tak,“ uvedl. „Hodně lidí si také neprůstřelné vesty kupuje kvůli obavám ze zhroucení společnosti a vlády,“ dodal.

Civilizačního kolapsu se podle zpráv amerických médií obávala i dvaapadesátiletá Nancy Lanzová z Newtownu a vyzbrojovala se kvůli němu. V pátek ji pak jednou z jejích legálně držených zbraní zastřelil dvacetiletý syn Adam. Pak se vydal do nedaleké základní školy Sandy Hook, kde zabil dalších 26 lidí, než obrátil zbraň proti sobě.

Zbrojaři prolomili mlčení, reformu dostane na starost Biden

Prodejce zbraní Dick's Sporting Goods pozastavil prodej moderních ručnic na celém území USA a nechal odstranit pušky ze všech výkladů ve svých prodejnách v okolí Newtownu.

Americké zbrojařské kruhy mezitím prolomily mlčení po masakru a slíbily, že pomohou zajistit, aby se něco podobného už neopakovalo. Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA) má na páteční tiskové konferenci vysvětlit, jak chce podobným událostem v budoucnu zabránit.

Asociace dosud lobbovala u jednotlivých poslanců, aby dosáhla dalšího zmírnění podmínek pro prodej zbraní. Masakr přiměl některé republikánské poslance přistoupit na národní debatu o kontrole prodeje zbraní. Nově s tím souhlasí republikáni Mike Thompson a Jack Kingston, zvolený právě díky hojné podpoře lidí z NRA.

Střelba ve škole

Republikáni ze Sněmovny reprezentantů o tématu zbraní diskutovali za zavřenými dveřmi v úterý. Podle agenturních zpráv aspoň někteří projevili ochotu řešit situaci zpřísněním kontroly zbraní.

Prezident Barack Obama je pro obnovu zákazu prodeje útočných zbraní, před volbami ale toto téma nevytahoval a věnoval se spíše ekonomickým problémům či zdravotní reformě. Nicméně po tragédii v Newtownu čelí mnohem většímu tlaku. Televize BBC ve středu uvedla, že pověří viceprezidenta Joe Bidena reformou zákonů omezujících prodej zbraní v USA.

Šéf Bílého domu se údajně chystá zavést zákaz útočných zbraní. Asi dvacítku jich zakázala administrativa někdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona v roce 1994. O deset let později ale zákon vypršel a vláda jeho nástupce republikána George W. Bushe ho neprodloužila. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že prezident chce také skoncovat s praxí, která umožňuje nakupovat zbraně od soukromých prodejců, tedy bez náležité prověrky osoby kupujícího.

V USA je stále mnoho Američanů, kteří řadí právo vlastnit zbraň k základnímu principu svobody a jsou proti jakémukoli zpřísňování zákona. Zbraně jsou nejméně ve třetině amerických domácností.

Po celých USA je vyprodána poloautomatická puška AR-15, jakou použil Lanza v Newtownu. Podle Andrewa Molchana, který stojí v čele svazu profesionálních prodejců zbraní, ji lidé vykoupili ze strachu, že bude zakázána. Dle průzkumu provedeného pro Washington Post a ABC News se 54 procent Američanů kloní ke zpřísnění zákona. Je to o tři procenta více než před událostí v Newtownu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  18:56

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Vliv Ruska v EU je prokazatelný, musíme být na pozoru, řekl Fiala po summitu

18. dubna 2024  9:38,  aktualizováno  18:53

Šéfové států a vlád Evropské unie si uvědomují, že vliv Ruska v Evropské unii je prokazatelný a že...

Prodej bytu, 215 m2, Častolovice
Prodej bytu, 215 m2, Častolovice

Komenského, Častolovice, okres Rychnov nad Kněžnou
3 450 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...