Ministryně zahraničí kvůli Midžrahímu minulý týden dokonce telefonovala skotskému ministru spravedlnosti.

Ministryně zahraničí kvůli Midžrahímu minulý týden dokonce telefonovala skotskému ministru spravedlnosti. | foto: AP

Nepouštějte teroristu z Lockerbie, ať zemře ve vězení, vzkázala Clintonová

  • 23
Do případu bývalého libyjského agenta, který si ve skotském vězení odpykává doživotí za atentát na letadlo nad Lockerbie v roce 1988, se vložila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Midžrahí umírá na rakovinu a skotský soud se chystá rozhodnout o jeho propuštění z humanitárních důvodů. Ministryně zahraničí USA je proti.

"Myslím si, že je to absolutně špatně, propustit někoho, kdo se dostal do vězení na základě důkazů o jeho podílu na tak hrůzném činu," uvedla Clintonová ve svém prohlášení. Podle webových stránek deníku The Times řekla, že by měl bývalý tajný agent Midžrahí zemřít ve vězení.

Ministryně zahraničí kvůli tomu minulý týden dokonce soukromě telefonovala skotskému ministru spravedlnosti Kennymu MacAskillovi. "Stále doporučujeme skotským úřadům, aby to neudělaly, a doufáme, že tak neučiní," prohlásila Clintonová.

Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí dostal v roce 2001 doživotí za teroristický útok na letadlo společnosti PanAm v prosinci 1988 u skotského Lockerbie. Zemřelo tehdy celkem 270 lidí, všech 259 na palubě a 11 dalších na zemi.

Alí MidžrahíBritové prý pustí Midžrahího

Je vážně nemocný

Za normálních okolností by mohl být propuštěn nejdříve po 27 letech, ale umírá na rakovinu prostaty, a letos proto požádal o propuštění. Lybijská vláda už dříve žádala Brity o jeho vydání s tím, že Midžrahí by mohl pokračovat ve výkonu trestu v Libyi.

Minulý týden britské televizní stanice BBC a SkyNews odvysílaly zprávy, že terorista by mohl brzy ze skotského vězení vyjít. Krátce nato se Midžrahí vzdal svého druhého odvolání, což je podmínkou pro eventuální repatriaci, a Nejvyšší soud v Edingburghu jeho rozhodnutí tento týden schválil. - přečtěte si Libyjec zodpovědný za Lockerbie se vzdal odvolání

Skotský ministr spravedlnosti tvrdí, že své rozhodnutí oznámí do dvou týdnů. Podle deníku The Times je ale zřejmě pod tlakem. Alex Salmond, který je ve Skotsku takzvaným prvním ministrem, jenž předsedá tamní vládě, nicméně tvrdí, že rozhodnutí MacAskilla bude čistě v zájmu spravedlnosti.

útok na letadlo nad Lockerbie

Havárie letadla společnosti Pan-am nad skotským městečkem Lockerbie 21. prosince 1988.V prosinci 1988 zažila Evropa dosud nejtragičtější teroristický útok. Nad skotským městečkem Lockerbie explodovalo letadlo Boeing 747 americké společnosti PanAm. Zahynulo všech 259 lidí na palubě a také jedenáct obyvatel Lockerbie, kam dopadly trosky.

Možnost propuštění libyjského teroristy vyvolala silné reakce mezi pozůstalými na obou stranách Atlantiku. Zatímco Američané jsou vesměs proti, mnozí Britové se přiklánějí k jeho propuštění z humanitárních důvodů. Spousta z nich pochybuje o rozsudku a žádá, aby odvolání pokračovalo i po jeho smrti a pomohlo odhalit další informace o atentátu.

"Zrušením jeho odvolání budou rodiny okradeny o příležitost nalézt spravedlnost," prohlásil John Mosey, který přišel při tragédii o dceru. Dodal, že si je skoro jist, že Midžrahí je nevinen. O jeho podílu na atentátu pochybovali i někdejší tajní agenti, kteří se na vyšetřování podíleli.

Jeden z nich, Robert Bear, prohlásil, že byl Libyjec usvědčen na základě údajně křivého svědectví jednoho obchodníka. Ten tvrdil, že oblečení, které bylo v kufru s bombou, si u něj koupil Midžrahí. Bear dodal, že před procesem s bývalým agentem nebyly pořádně prozkoumány role Íránu a Sýrie. Různé odnože amerických tajných služeb totiž prý v té době příliš nespolupracovaly a navzájem si zatajovaly informace.

Lockerbie, odškodnění a Libye

V roce 2002 Libye oznámila, že je ochotna přijmout zodpovědnost za činy svých funkcionářů, a rodinám pozůstalých slíbila odškodnění. Později každé rodině vyplatila deset milionů dolarů. Byl to jeden z prvních kroků, které  udělal režim Muammara Kaddáfího na cestě z mezinárodní izolace. V roce 2006 Libye a USA opět navázaly diplomatické styky, letos zemi navštívila ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Na podzim dokonce Kaddáfí pojede na Valné shromáždění OSN do New Yorku. - čtěte Kaddáfí jede do New Yorku, pozůstalí po obětech Lockerbie zuří


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue