Nuda v okně. Nepálka kouká z okna svého domu ve starobylém městě Bhaktapur,...

Nuda v okně. Nepálka kouká z okna svého domu ve starobylém městě Bhaktapur, které leží nedaleko nepálského hlavního města Káthmándú (23. července 20012) | foto: Navesh Chitrakar , Reuters

Konec Einsteinovy akademie. Nepál zakazuje západní názvy svých škol

  • 11
Nepál v pondělí zakázal místním středním školám takové názvy, jako je "Oxbridge", "White House", "NASA" či "Einsteinova akademie". Místní vzdělávací systém totiž ztrácí nepálskou kulturu, bojí se místní úřady.

Oznámení vyvolalo sérii studentských protestů před školami, které mají západní jména. Na některých místech se zvrhly v násilí, napsala bez dalších podrobností agentura AFP.

"Informovali jsme školy, aby změnily názvy do nepálštiny. To je jasně uvedeno v zákonech, ale některé školy to porušují," řekl AFP mluvčí ministerstva školství Džanardán Nepál. "Dostanou na změnu dost času, ale nemělo by to trvat dlouho," dodal.

Nepál získává od zahraničních vlád a humanitárních organizací asi 25 procent svého rozpočtu na školství, který dosahuje výše zhruba 65 miliard rupií (asi 14,5 miliardy korun). Školy, které bojují s nedostatkem financí, se často snaží nalákat studenty s pomocí "prestižních" západních názvů.

V hlavním městě Káthmándú je odhadem 250 středních škol pojmenováno podle slavných evropských a amerických historických postav, institucí a míst. Dá se tu najít například Einsteinova akademie či střední škola Pentagon.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue