Nepálu hrozí indické peklo. Počet nakažených covidem prudce roste

  • 24
Světová zdravotnická organizace varovala, že se nová vlna pandemie covidu začíná šířit z virem těžce zasažené Indie do sousedních zemí. Nepál eviduje už přes osm tisíc nových případů za den, téměř polovina provedených testů je nyní pozitivních. Vláda se snaží omezovat pohyb obyvatel, opatření ale podle odborníků přicházejí pozdě.

Nepál v současné době eviduje denně zhruba dvacet nově potvrzených případů nákazy na 100 000 obyvatel, obdobně jako tomu bylo v Indii před dvěma týdny. Ještě před měsícem země zaznamenávala 100 případů nových nákaz denně, nyní toto číslo přesahuje 8 600 případů za den, uvedl zpravodajský portál CNN. 

O víkendu bylo pozitivních 44 procent všech provedených testů, uvádí vládní zdroje. Vycházejí z údajů Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

„To, co se právě teď děje v Indii, je náhled na budoucnost Nepálu. Nedokážeme potlačit nárůst nových případů covidu, který si tak každou minutou vyžádá více životů,“ uvedl v prohlášení nepálský předseda Červeného kříže Netra Prasad Timsina.

Nedá se to vydržet. Indická města se dusí v pachu hořících mrtvol

Rychlé šíření viru vyvolává obavy, že se země nachází na pokraji krize, která bude minimálně stejně zničující jako v Indii. Ta v pátek ohlásila další rekordní nárůst pozitivních případů o 414 188 nově nakažených koronavirem a 3 915 úmrtí, uvedla agentura Reuters. 

O den dříve indické ministerstvo zdravotnictví hlásilo 412 262 nových případů a 3 980 úmrtí, což v obou případech představovalo nejvyšší denní přírůstky od začátku pandemie.

Země pod Himálajem má v porovnání s Indií nižší úroveň zdravotnické péče i nižší počet lékařů a také se zde méně očkuje. „Situace se každým dnem zhoršuje a v budoucnu se může vymknout kontrole,“ řekl v pondělí mluvčí nepálského ministerstva zdravotnictví  Samir Adhikari.

Opatření přišla pozdě, tvrdí vědec

Za nárůstem počtu nakažených může stát fakt, že hranice se zasaženou Indií zůstávaly dlouho otevřené. Nepálci se nemusí při překročení hranic prokazovat pasem, mnoho z nich dojíždí do sousední země pracovně. Přeshraniční doprava je tedy velmi frekventovaná. V posledních dnech se také stále více Indů snaží dostat do Nepálu. Doufají, že se jim v sousední zemi dostane zdravotní péče, o kterou je doma nouze.

V posledních dnech Nepál ale pravidla zpřísnil. Podle nepálského ministra zahraničí Pradeepa Kumara Gyawaliho mohou nepálští občané nyní do Indie přejít pouze na 13 z 35 hraničních přechodů. Odborníci radí, že na přechodech by mělo docházet i k testování lidí.

Hlavní město Káthmándú s přibližně jedním milionem obyvatel na přelomu dubna a května nařídilo týdenní lockdown. Zavřely se všechny obchody, které neprodávají nezbytné zboží, lidé mohli vycházet ven jen v nutných případech.

Tato omezení však nezabránila dalšímu šíření viru, nepálský vědec zabývající se výzkumem v oblasti veřejného zdraví Sameer Mani Dixit řekl, že opatření přišla příliš pozdě. Virus se už začal šířit po celé zemi, a to dokonce i na nejvyšší hoře světa, Mount Everestu.

Od začátku pandemie se v Nepálu, který má přes 28 milionů obyvatel, podle aktuálních údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) nákaza koronavirem potvrdila u více než 369 tisíc lidí, přes tři a půl tisíce obyvatel kvůli nemoci covid-19 zemřelo. Vakcinace v zemi začala 27. ledna.

27. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video