Papež v okně nemocnice

Papež v okně nemocnice - Papež sedí během Andělského požehnání v okně římské nemocnice Gemelli. (6. února 2005) | foto: Reuters

Nemocný papež se ukázal veřejnosti

  • 104
Papež se poprvé od úterní hospitalizace objevil na veřejnosti. Stěžejní část pravidelného Andělského požehnání za něj přečetl arcibiskup, zjevně slabý Jan Pavel II. v závěru chraptivým hlasem pronesl požehnání. Objevily se spekulace, že na playback. Vatikán to popírá.

Za papežovo zdraví se v minulých dnech modlily miliony katolíků po celém světě a Jan Pavel II. jim za to v proslovu, který četl arcibiskup Leonardo Sandri, poděkoval. 

"Stále sloužím církvi i všem lidem," ujistil v prohlášení 84letý nemocný papež, který jinak stále zůstává upoután na lůžku. Zatímco arcibiskup četl jeho poselství, Jan Pavel II. tiše seděl ve svém pokoji v 10. patře nemocnice.

Na závěr Jan Pavel II. pronesl požehnání, načež se později objevila informace, že šlo o zvukový záznam. Přinesla ji agentura AFP a italská média. Vatikán ale tyto spekulace oficiálně popřel.

Televizní záběry vatikánské televize ukázaly zjevně zesláblého papeže, jak na závěr modlitby, čtené arcibiskupem Leonardem Sandrim, žehná na mikrofon slabým hlasem davům.

Agentura AFP však uvedla, že papež nebyl schopen zřetelně artikulovat a v přímém přenosu vyslovit celé požehnání. Jeho komorník Angelo Gugel se proto obrátil na
techniky z Radia Vatikán, kteří měli technické zajištění přímého přenosu na starost.

Po chvíli ticha, připisované většinou posluchačů technickým problémům, se poněkud proměněný papežův hlas opět vynořil.  "Papež davům požehnal, ale na playback," oznámila italská informační kancelář AP-com.

Na televizních záběrech byla papežova tvář při posledních slovech požehnání ukryta za listem papíru, který před ním držel jeho asistent. 

Novináři ve vatikánském tiskovém středisku údajně měli možnost vyslechnout začátek záznamu s papežovým hlasem ještě předtím, než se objevily záběry na obřích obrazovkách instalovaných na Svatopetrském náměstí.

Papež je slabý
Podle očitých svědků vypadal svatý otec unaveně, občas kašlal. Projev si přišlo přímo na prostranství před klinikou vyslechnout několik tisíc věřících.  Další se shromáždili před obrazovkami na Svatopetrském náměstí.

"Dnes k vám mluvím z kliniky Gemelli, kde jsem už několik dní a kde mi pomáhají lékaři, sestry a další zdravotníci, kterým ze srdce děkuji," tlumočil arcibiskup papežovo poděkování nemocnici. 

Stejné díky adresoval Jan Pavel II. i "všem drahým bratrům a sestrám ze všech koutů světa, jejichž blízkost v těchto dnech pociťuji mimořádně intenzívně".

Do nemocnice se papež dostal v úterý v noci s prudkým kašlem a stíženým dýcháním. Lékaři už něj diagnostikovali chřipku. Papež krom toho trpí Parkinsonovou chorobou, při které může být chřipka a kašel vážnou komplikací. - více zde

Žádný vážnější zákrok však lékaři nemuseli tentokrát provést a předepsali hlavě katolické církve pouze antibiotika.

Italské sdělovací prostředky s odvoláním na lékaře z kliniky oznámily, že Jan Pavel II. zůstane v nemocnici kvůli zánětu v krku do příštího týdne.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video