Čínská námořní flotila při oslavách 60. výročí založení Čínské lidové...

Čínská námořní flotila při oslavách 60. výročí založení Čínské lidové osvobozenecké armády (23. dubna 2009) | foto: Profimedia.cz

Nemíchejte se do sporů v Jihočínském moři, přitvrdila Čína vůči USA

  • 396
Peking vyslal do Washingtonu dosud nejostřejší varování, aby se nevměšoval do územních sporů v Jihočínském moři. Čína, Vietnam, Tchaj-wan, Filipíny, Malajsie a Brunej se tu přou o nerostné suroviny, důležité námořní trasy i loviště ryb.

Letitý spor se dostal na svojí dosud nejhorší úroveň v uplynulých týdnech, kdy se do konfliktu dvakrát dostaly čínské a vietnamské lodě. Vietnam na to reagoval vojenskými manévry a Peking odpověděl vysláním vrtulníkové lodi.

Celý spor doprovází ostrá rétorika a tu teď ještě přiostřil čínský náměstek ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaj. "Spojené státy si v Jihočínském moři nic nenárokují, tak bude lepší, když spor nechají vyřešit zainteresované státy," uvedl.

Plameny by mohly přeskočit až do USA

Zdůraznil, že aktivita Spojených států může věci jen zkomplikovat. "Myslím, že si teď některé země hrají s ohněm a doufám, že plameny nepřeskočí až do Spojených států," uvedl Cchuej Tchien-kchaj v dosud nejostřejším vyjádření na adresu USA.

Zatímco Čína usilovně volá po bilaterálním řešení, ostatní účastníci sporu by uvítali zapojení více států. Na jednání je přitom podle odborníků nejvyšší čas. Válka slov a gest totiž může rychle přerůst v ozbrojený konflikt s tragickými následky.

A je o co bojovat. V Jihočínském moři se nacházejí bohatá ložiska ropy a zemního plynu, vedou tudy také důležité námořní trasy a zdejší moře oplývá hojnými lovišti ryb. Na ekonomická lákadla si dělá zálusk Čína, Vietnam, Tchaj-wan, Filipíny, Malajsie i Brunej.

Čína si nárokuje největší oblast

Čínské nároky jsou ovšem zdaleka největší. Peking za své považuje území ve tvaru obřího U, které pokrývá 1,7 milionu kilometrů čtverečních a které zahrnuje i Spratlyho a Paracelské ostrovy.

Poslední spor mezi Hanojí a Pekingem se rychle rozrostl do celé oblasti.
Tchaj-wan oznámil, že bude své ekonomické zájmy kolem Spratlyho ostrovů bránit i raketovými čluny. Spojené státy spor bedlivě sledují, protože mají v Pacifiku důležité vojenské základny.

Nároky Číny na pobřežní oblasti v jihočínském moři


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video