Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezvládneme to, bojí se německá spisovatelka, která pomáhá uprchlíkům

  14:44
Pro spisovatelku Katju Schneidtovou je pomoc běžencům každodenní samozřejmostí. Přesto po roce, kdy do Německa přišlo více než milion lidí, došla k nepříjemnému závěru. Tenhle úkol Německo nemůže zvládnout.
Běženci čekají v Berlíně na registraci. (1. února 2016)

Běženci čekají v Berlíně na registraci. (1. února 2016) | foto: Reuters

Doprovází běžence na úřady a k lékařům, vyplňuje s nimi nejrůznější žádosti nebo jim pomáhá hledat bydlení. Po roce došla spisovatelka Katja Schneidtová k závěru: Tohle nezvládneme.

Stejný název dala i své nejnovější knize, v níž popisuje své zkušenosti od loňska, kdy do Německa dorazilo více než jeden milion běženců, i rozčarování nad tím, jak odlišná jsou jejich očekávání na jedné straně a nevyhovující integrační politika vlády na straně druhé.

„Nestačí prostě od běženců očekávat, že přijmou naši kulturu, způsob života a ústavu, protože to vše je v mnoha ohledech s islámem neslučitelné,“ píše Schneidtová, která loni za své úsilí integrovat běžence do společnosti dostala ocenění spolkové země Hesensko. Počínání kancléřky Angely Merkelové považuje za naivní a imigrační politiku za nedostačující a nepřehlednou.

„Islám do Německa nepatří“

Schneidtové je 45 let, žije v malém městě v Hesensku a nejrůznějším uprchlíkům dobrovolně pomáhá už od roku 1999, kdy do Německa přicházeli běženci z bývalé Jugoslávie.

Německá spisovatelka Katja Schneidtová.

V osmnácti se zamilovala do Turka a tím pro ni začala tříletá noční můra, jak sama období soužití se svým bývalým partnerem nazývá. I o tom napsala knihu – Uvězněna v rodné zemi, kde popisuje paralelní společnost německých muslimů. Tehdy také konvertovala k islámu. Tato autobiografie se v roce 2011 tři měsíce držela na seznamu bestsellerů časopisu Spiegel. Předloni vyšla také v českém překladu.

Dnes Schneidtová, která má na kontě více než desítku knih, říká: „Islám není s německou kulturou kompatibilní. A jen tak tvrdit, že islám k Německu patří, je jen prázdné gesto, kterým se nic nevyřeší.“ Naráží tím na jiný výrok kancléřky Merkelové, která zopakovala dřívější slova někdejšího prezidenta Christiana Wulffa o tom, že islám patří do Německa. I název knihy – Nezvládneme to – přímo odkazuje na větu, kterou Angela Merkelová v kritických situacích opakuje: „Wir schaffen das,“ tedy „Zvládneme to“.

Problém s rovnoprávností žen

Problém je podle Schneidtové také v tom, že běženci přicházejí ze zemí a kultur, v nichž mají ženy výrazně menší práva než v Německu. „V jednom nedávném rozhovoru kancléřka odpovídala na otázku, jak se s tímto problémem vyrovnat a jak by si zrovnoprávnění a integraci těchto žen představovala. Prý se toho dosáhne prostřednictvím integračních kurzů, které by měly povinně navštěvovat ženy i muži,“ píše Schneidtová v kapitole o „falešné toleranci“.

Integrační kurzy v současnosti zahrnují 600 hodin výuky němčiny a 60 hodin určených k vysvětlení toho, jak německá společnost funguje. Schneidtová je sice nepovažuje za příliš účinné, ale větší problém vidí v tom, že část migrantů je nebude chtít navštěvovat.

„Většina žen, které sem přicházejí, prostě nedostane od mužů povolení se kurzů zúčastnit. V oficiálních dokumentech se to pak zapíše do kolonky „péče o děti“ nebo „zdravotní důvody“, vykresluje v knize své zkušenosti z praxe Schneidtová. Právě to je podle ní i příčinou toho, že se mnohé imigrantky ani po deseti letech života v Německu stále nenaučily jazyk.

„Stát se musí starat víc“

Schneidtová je členkou SPD a v letošních komunálních volbách ve svém domovském Büdingenu, malém městě o 20 tisících obyvatelích, za socialisty i kandidovala. V Büdingenu funguje jedno zařízení pro první příjem běženců a k tomu tři ubytovny. Euforie z loňského roku, kdy Němci na nádražích běžence vítali jako hrdiny, je však pryč. Němci podle Schneidtové už také trochu otupěli: buď jsou pro uprchlíky, nebo proti. Nic mezi oběma póly podle ní neexistuje.

Schneidtová soudí, že běženci měli nerealistická očekávání a teď jsou zklamaní, že život v Německu není tak bezstarostný, jak si představovali. Nečeká tu na ně dobře placená práce, vlastní auto ani dům. Žádný ráj s vysokým životním standardem plný technických vymožeností.

Liší se i jejich společenská očekávání. Autorka popisuje například hádku v ubytovně, po níž jeden ze zaměstnanců skončil v nemocnici. Na otázku, proč azylant muže napadl, dostala stručnou odpověď: neprojevil mu prý dostatek respektu.

Schneidtová se snaží navrhnout i řešení. Stát by podle ní měl zajistit mnohem více zaměstnanců, kteří se o nově příchozí budou alespoň několik prvních měsíců starat – celé úsilí nemůže stát jen na neplacené práci dobrovolníků, jejichž vůle pokračovat upadá. Říká také, že je třeba důsledně u příchozích vyžadovat dodržování práv žen, protože v tomto ohledu je islám v rozporu s německými zvyky. K tomu musí stát zajistit dostatek bydlení, práce a psychologů. I když autorka ze své zkušenosti dodává, že většina z těch, s nimiž se během posledního roku setkala, traumatizována není.

Svou knihou se Schneidtová pro mnohé může ocitnout mezi pravicovými extremisty. „Předstírat, že ten problém neexistuje, by ale bylo ještě horší,“ vysvětluje.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...