Německé ministerstvo zahraničí se omluvilo za svůj příspěvek na Twitteru.

Německé ministerstvo zahraničí se omluvilo za svůj příspěvek na Twitteru. | foto: Koláž iDNES.cz

Humor nebyl nikdy naše silná stránka. Německý tweet o vízech pobouřil

  • 81
Vaše vízum bylo schváleno. Kvůli této větě na Twitteru se snesla masivní vlna kritiky na německé ministerstvo zahraničí. To se pokusilo vtipným způsobem reagovat na populární výzvu. Úřad se za svůj tweet, který přišel mnohým pobuřující, omluvil s tím, že humor nebyl nikdy německou devízou.

Uživatelé Twitteru měli v nové internetové výzvě pod hashtagem #SeduceSomeoneInFourWords napsat čtyři slova tak, aby jejich pomocí někoho svedli. Mezi příspěvky se například objevilo „Jsi hladový? Já vařím“ nebo „Donald Trump je sesazen“.

Do výzvy se zapojilo i německé ministerstvo zahraničí. „Vaše vízum bylo schváleno“, napsalo na svém oficiálním, anglicky psaném Twitteru.

Řadě uživatelů však nepřišel tweet vtipný, nýbrž urážlivý vůči lidem, co věnují na získání víza značné částky a tráví týdny a měsíce v nejistotě, zda budou moci jít do Německa, které přitahuje migranty svými špičkovými univerzitami a silnou ekonomikou.

„Po rozsáhlém procesu žádosti o vízum (plném) odkladů a nejistoty jsem byl informován, dva dny před zahájením mé stáže, že moje žádost o vízum byla odmítnuta,“ svěřil se student práv Mamoun, který měl jet na stáž do OSN do německého Bonnu.

Německé ministerstvo zahraničí tweet vymazalo a omluvilo se za něj. „Být vtipný očividně nikdy nebyla naše silná stránka,“ napsalo ministerstvo s jasnou narážkou na rozšířené vnímání Němců jako lidí bez humoru.

„Víme, že vízový proces je komplexní, a rozhodnutí ohledně víz může hluboce zasáhnout životy lidí. Naši kolegové berou tato rozhodnutí velmi vážně,“ dodalo ministerstvo zahraničí. 

Někteří se ministerstva zastali. „I když je získání víz od německého konzulátu hrozně těžké a někdy ponižující, (tento) vtip je přesto velmi zábavný,“ napsal turecký novinář Rahšan Gulšan.

Stanice BBC poukazuje, že k výzvě se přidala i jiná ministerstva zahraničí. Ne všechna ale splnila čtyřslovnou podmínku. Například to belgické tweetovalo pět slov: „Nějaké pivo, čokoládu a vafle?“

Podle agentury Reuters mají úředníci, kteří vyřizují víza, značnou moc. Někteří američtí a britští úředníci čelí vyšetřování pro podezření, že zneužívali své postavení a například po žadatelích chtěli výměnou sex.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video