Hannover. Kurdská demonstrace proti turecké vojenské operaci v Afrínu (17....

Hannover. Kurdská demonstrace proti turecké vojenské operaci v Afrínu (17. března 2018) | foto: AP

Hořící mešity, vypjaté emoce. Bitva o Afrín má dozvuky i v Německu

  • 271
V Německu prudce vzrostl počet útoků proti tureckým obchodům a mešitám. Podezření padá na Kurdy, kteří od ledna protestují proti tureckému postupu v syrském Afrínu a stěžují si, že německá vláda je vůči Turecku příliš tolerantní.

Podle spolkového ministerstva vnitra útoky souvisejí s nedávnou tureckou ofenzivou v Afrínu, která zvýšila napětí mezi německými Kurdy a Turky. Policie od začátku roku podle serveru Deutsche Welle zaznamenala již 37 útoků, tedy téměř třikrát více než za celý rok 2017. 

Turecko zahájilo vojenskou operaci v Afrínu na severu Sýrie 20. ledna. Oblast obydlenou převážně Kurdy dobylo minulou neděli, a to i prostřednictvím tanků Leopard vyrobených v Německu (psali jsme zde: Turci proti Kurdům nasadili německé tanky). Kurdové žijící v Německu proto volají po změně přístupu spolkové vlády vůči Turecku. 

Organizace Ditib, která zastřešuje turecké islámské spolky v Německu, vyzvala policii k lepším bezpečnostním opatřením. Kurdové nařčení z útoků odmítají a naznačují, že to mohou být provokační akce Ankary. 

Budeme noční můrou, uvedli představitelé kurdských milic YPG (19. března):

19. března 2018

„Všechny kurdské organizace útoky na turecké cíle v německých městech zásadně odmítají. Domníváme se, že za nimi může stát i turecká tajná služba,“ uvedl pro Deutsche Welle Ali Toprak, předseda Německé kurdské obce. 

Německo na rostoucí napětí mezi Kurdy a Turky reaguje zvýšením počtu policejních hlídek u tureckých obchodů, mešit a restaurací. Policie byla přítomná i u oslav kurdského nového roku v Hannoveru a kvůli zobrazování symbolů zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) málem zrušila i některá veřejná shromáždění německých Kurdů.

Merkelová tureckou invazi odsoudila

Kancléřka Angela Merkelová turecký postup vůči Kurdům v Afrínu zásadně odmítla. „Přes všechny oprávněné bezpečnostní zájmy Turecka je nepřijatelné to, co se v Afrínu děje, kde jsou tisíce a tisíce civilistů pronásledovány, kde civilisté umírají a odkud musejí uprchnout,“ řekla Merkelová v prvním projevu ve Spolkovém sněmu po svém znovuzvolení kancléřkou.

Ankara následně označila kritiku z Berlína za politováníhodnou a neakceptovatelnou. Pohled Merkelové na situaci v Afrínu přirovnalo turecké ministerstvo zahraničí k názorům teroristů. Turecko označuje ofenzivu na severozápadě Sýrie za sebeobranný zásah proti kurdským milicím YPG, které považuje za součást PKK.

Podle turecké zpravodajské agentury Anadolu se spolkový prezident  Frank-Walter Steinmeier se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem shodl na pokračování ve společném boji proti terorismu.

Před tureckou invazí prchají z kurdského Afrínu tisíce lidí (13. března):

13. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video