Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německý neonacista zabíjel na svátek židů u synagogy. Střelbu si natáčel

  13:16aktualizováno  20:28
Dva lidé zahynuli a další dva utrpěli zranění při střelbě poblíž synagogy v německém městě Halle. Zadrženým pachatelem je německý pravicový extremista. Podle deníku Bild také hodil granát na židovský hřbitov. Židé v tento den slaví Jom kipur.

Média původně hovořila o nejméně dvou útočnících, podle listu Tagesspiegel ale vyšetřovatelé dospěli k závěru, že vraždil jen jeden muž. Je jím sedmadvacetiletý Němec Stephan B., napsal magazín Der Spiegel. 

Motivem jeho činů byla nejspíš nenávist k židům a Arabům. Policie tak usuzuje i na základě videa, které během střelby natočil kamerou umístěnou na své ochranné helmě. Na záznamu opakovaně nadává na Židy a „arabáče“.

Židovská synagoga se stala terčem jednoho z útoků, dalším pak rychlé občerstvení s kebabem, které v Německu často provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny. 

Občerstvení se nachází v okolí napadeného židovského svatostánku ve čtvrti Paulus na severu saského Halle, kde leží i poškozený židovský hřbitov. 

Útočník se pokusil do synagogy násilím proniknout, uvedl Der Spiegel. Zabránila mu v tom ale bezpečnostní opatření u vchodu, řekl listu předseda židovské komunity v Halle Max Privorotzki. Podle něj bylo v synagoze 70 až 80 lidí. 

Němečtí neonacisté jsou po zuby ozbrojení, policie se obává útoků

„Pachatel do dveří několikrát vystřelil a hodil vícero Molotovových koktejlů, dělbuchů nebo granátů, aby se dostal dovnitř. Ale dveře zůstaly zavřené, bůh nás chránil. Celé to trvalo možná pět až deset minut,“ vylíčil Privorozki. 

Židé schovaní v náboženské stavbě se ven dostali za doprovodu speciálních jednotek až v podvečer. Policie si předtím musela poradit s výbušninami, které zřejmě pachatel sám vyrobil a položil ke dveřím.

Vraždy dal na internet jako střelec z Christchurch

Útočník se pokusil proniknout i na židovský hřbitov, do jehož brány také střílel. U synagogy zastřelil jednu ženu, která šla zřejmě náhodou kolem. Druhým zabitým je muž, kterého kulky usmrtily v obchodu s kebabem, informoval list Die Zeit

Postřeleni byli neupřesnění dva lidé, které převezli do nemocnice. Podrobnosti o jejich stavu nejsou známy.  

Útočník ujel po činu ve směru na Lipsko. Policie ale vzápětí oznámila, že jednoho podezřelého zatkla. Před tím vyzvala obyvatele Halle, aby zůstali doma nebo vyhledali bezpečná místa. 

Starosta Halle Bernd Wiegand svolal krizový štáb. Železniční společnost Deutsche Bahn uzavřela nádraží ve městě, jehož ulice se téměř vylidnily. Někde hlídkovali těžce vyzbrojení policisté a v pohotovosti byli všichni záchranáři. 

Vyšetřování převzalo nejvyšší státní zastupitelství, které má na starosti terorismus. Veřejnoprávní stanice MDR oznámila, že Stephan B. v policejních záznamech dosud nefiguroval. 

Podle deníku Süddeutsche Zeitung umístil video ze svého řádění na internet. Počínal si tak podobně jako střelec z novozélandského města Christchurch, který v březnu ve dvou mešitách zabil 51 lidí. 

Do obchodu s kebabem se extremista také pokusil vhodit předmět vypadající jako granát. Ten sice vybuchl, ale vážné škody nezpůsobil.  

Podle deníku Sächsische Zeitung svědci vypověděli, že v Halle útočil muž v bojovém obleku. Ze hřbitova zaslechli explozi, zřejmě způsobenou granátem. 

Kromě Halle se střílelo i v přibližně 15 kilometrů vzdáleném městě Landsberg. Útočník z Halle se tam zřejmě násilím zmocnil vozu taxi, v němž ho později zadržela policie. 

Ostrahu zvýšilo i Česko

„Jsem zděšen tímto odporným činem,“ odsoudil krveprolití saský premiér Rainer Haseloff, který byl na konferenci v Bruselu. Podle něj šlo o „zbabělý útok na mírové soužití v naší zemi“. 

Zvýšená bezpečnostní opatření

V souvislosti s útoky zahájila bezpečnostní opatření i Policie ČR. Policisté budou ve zvýšené míře dohlížet především na české židovské objekty nebo kupříkladu Letiště Václava Havla. 

„Že se na Jom kipur střílí na synagogu, nás zasahuje do srdce. Všichni v naší zemi se musíme postavit antisemitismu,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Heiko Maas. 

Policie zvýšila ostrahu u židovských objektů v Drážďanech, Lipsku, Berlíně i dalších městech. Jom kipur je svátkem smíření a nejdůležitější židovskou slavností. Mnozí vyznavači judaismu během něj tráví hodně času v synagogách. 

Německá policie také zpřísnila kontroly na cestách do Česka a do Polska. Posílení bezpečnostních opatření na hranicích, letištích a u synagog ohlásila i česká policie. „V souvislosti s útoky budou policisté ve zvýšené míře dohlížet zejména na židovské objekty nebo Letiště Václava Havla,“ sdělila iDNES.cz mluvčí Policejního prezidia Hana Rubášová. 

Krátce před střelbou v Halle vyšla zpráva, že německá policie provedla razie ve čtyřech spolkových zemích kvůli výhrůžným dopisům, které v červenci rozeslali nejspíš pravicoví extrémisté. Adresáty dopisů byly mešity, politické strany a média. Není ale jasné, zda zátah může mít spojitost s násilím v Halle. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...