Stoupenci AfD bouří na mítinku Angely Merkelové v saském Torgau (6. září 2017)

Stoupenci AfD bouří na mítinku Angely Merkelové v saském Torgau (6. září 2017) | foto: Reuters

AfD má sponzora z Bangkoku, možná obchodníka se zbraněmi s vazbou na špiony

  • 204
Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) dostala 50 000 eur (téměř 1,3 milionu Kč) od německého šlechtice z Bangkoku. Napsal to magazín Der Spiegel, podle kterého jde zřejmě o podnikatele, jehož firma zprostředkovávala pro německou rozvědku tajné obchody se zbraněmi. K AfD vyjádřil sympatie český prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

AfD obdržela dar v roce 2017 od sponzora, který udal, že má adresu v thajské metropoli Bangkoku. Podle Spiegelu to vyplývá z aktuální účetní zprávy a dárcem je Mortimer von Zitzewitz.

Podnikatel stejného jména vyvolával v médiích kontroverze už na konci 70. let 20. století. Jeho hamburská exportní firma Dobbertin totiž čelila podezření, že od poloviny 60. let zprostředkovávala mezinárodní obchody se zbraněmi, které tajně prováděla západoněmecká rozvědka BND. 

Bývalý nacistický agent a pozdější šéf BND Gerhard Wessel podle Spiegelu uvedl, že přes Dobbertin putovaly zbraně do Nigérie, Rhodésie (dnešní Zimbabwe), Jihoafrické republiky, Řecka a Jordánska. 

V Nigérii přitom zuřila krvavá válka v Biafře, v JAR vládl rasistický režim apartheidu, v Řecku byla u moci vojenská junta. Podle Spiegelu Němci vyzbrojili obě válčící strany v Nigérii, kde si boje vyžádaly přes dva miliony mrtvých. 

Zatím zůstává nepotvrzené, zda je dárce AfD opravdu onen obchodník se zbraněmi. Podle Spiegelu tomu ale nasvědčují obchodní rejstříky Německa i Lichtenštejnska. Samotného Zitzewitze se magazínu nepodařilo kontaktovat. Pokladník AfD sdělil pouze, že dárcem je německý občan.

Německé strany nesmějí ze zákona přijímat větší dary ze zemí mimo Evropskou unii, pokud je odtamtud neposlal občan Německa či EU. 

AfD zřejmě sponzoroval i oligarcha Finck

V listopadu Spiegel napsal, že AfD zřejmě přes prostředníky sponzoroval německý miliardář August von Finck, jehož stejnojmenný otec-bankéř financoval nacisty a těžil ze zabavování židovského majetku. 

Finck junior nicméně dříve přispíval do kasy liberálních svobodných demokratů (FDP) i bavorské Křesťanskosociální unie (CSU). Ta dlouhodobě Německu vládne v tandemu se sesterskou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové. 

Informace Spiegelu o spojení Fincka s AfD označil poslanec AfD Petr Bystroň za zveličené pseudoodhalení. Spiegel podle něj vytahuje na AfD malicherné věci z minulosti, ale přehlíží současné mnohem větší problémy jiných stran.

Jako příklad zmínil nevysvětlený původ statisíců eur, kterými v hotovosti disponovala vdova po exkancléři Helmuthu Kohlovi z CDU. Kohl odešel z politiky v roce 1999 na pozadí skandálu s nelegálním financováním CDU. 

„Vláda se dlouhodobě snaží utnout nám finance. Před třemi lety narychlo před koncem roku změnila zákon o financování stran tak, že to poškodilo AfD. Teď se snaží vyrobit nějaký finanční skandál, za který by nám mohla udělit pokutu,“ uvedl v listopadu Bystroň. 

Opoziční AfD, kterou mnozí politologové označují za pravicově populistickou, je třetí nejsilnější stranou v německém spolkovém sněmu. 

Začátkem ledna někdo zaútočil na poslance a šéfa regionální odbočky AfD:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video