Kamenný reliéf znázorňující Židy s prasetem na fasádě evangelického zámeckého...

Kamenný reliéf znázorňující Židy s prasetem na fasádě evangelického zámeckého kostela v německém Wittenbergu. Památka je zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO. | foto: Profimedia.cz

Reliéf Židů se sviní zůstane na německém kostele, soud zamítl odstranění

  • 31
Soud v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko v úterý zamítl stížnost týkající se středověkého antisemitského reliéfu, který je částí výzdoby městského kostela ve Wittenburgu. Odmítl požadavek žalobce, aby dílo wittenberská evangelická obec odstranila.

Reliéf na kostele, který je památkou UNESCO, zobrazuje Židy v obscénním kontaktu s prasetem. Soud uvedl, že pokud by se posuzovalo jen dílo samotné, šlo by skutečně o urážku. Nicméně v současnosti je pískovcová plastika ze 13. století částí památky, a nemá tak podle soudu urážlivý charakter.

U kostela se nachází vysvětlující tabule v němčině a angličtině. Po opravách kostela v 80. letech minulého století byla do země pod reliéfem zapuštěna tabule připomínající pronásledování a vraždění Židů za holocaustu.

Středověký antisemitský reliéf na gotickém kostele ve městě, ve kterém působil v 16. století reformátor Martin Luther, je už dlouho předmětem debat a sporů. Zobrazuje prasnici, které kouká pod ocas rabín a další Židé jí pijí ze struků.

Podobným reliéfům se v dějinách umění říká Judensau, tedy česky židova či židovská svině, a kromě Wittenbergu je lze nalézt na kostelech především v dalších německých městech, například v Řezně, Magdeburku či Norimberku. 

Nachází se ale třeba i na katedrále ve švédské Uppsale nebo polském Hnězdně. Prase je v judaismu považováno za nečisté zvíře.

Reliéf symbolizuje antisemitismus zakořeněný v církvi

Žalobu na evangelickou obec ve Wittenbergu, která městský kostel spravuje, podal muž z Bonnu, který je členem tamní židovské obce. Reliéf považuje za urážlivý, hanobí podle něho Židy a trvale symbolizuje antisemitismus zakořeněný v církvi i ve společnosti. 

S žalobou nepochodil už loni v květnu u soudu nižší instance v Desavě, proti rozsudku se odvolal. Podle agentury AP se chce odvolat i proti dnešnímu verdiktu. Pokud by neuspěl u německé justice, hodlá se prý obrátit i na Evropský soud pro lidská práva.

Pastor Johannes Block z wittenberského městského kostela uvedl, že i evangelická církev reliéf považuje za nepřijatelně urážlivý. Poznamenal však, že na něj nelze nahlížet jako na izolované dílo, ale díky pamětní desce jde „o součást kultury vzpomínání“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video