Na dně západoněmeckého jezera Laacher See dřímá aktivní sopka, což se projevuje...

Na dně západoněmeckého jezera Laacher See dřímá aktivní sopka, což se projevuje bubláním vody. | foto: Profimedia.cz

Zlověstné bublání vody. Sopka v německém jezeře stále vře a otřásá zemí

  • 66
Na dně západoněmeckého jezera Laacher See dřímá sopka, z níž stále stoupá magma. Poprvé to doložili vulkanologové, kteří zaznamenali i krátká zemětřesení. Aktivita sopky se projevuje bubláním ve vodách jezera. Výbuch bezprostředně nehrozí, vědci ale doporučují přehodnocení rizik pro obyvatelstvo.

Laacher See leží v malebném prostředí v oblasti zvané Vulkaneifel v Porýní-Falci na západě Německa jižně od Bonnu. Němečtí vulkanologové ve studii v odborném časopise Geophysical Journal International poprvé doložili, že se na dně jezera nachází stále aktivní sopka. 

Od roku 2013 zjistili osm sérií slabých zemětřesení, z vrchních vrstev zemského pláště tam do zemské kůry podle vědců stále proniká tekuté magma. 

„Sopečná činnost v Eifelu nevyhasla, pouze dlouhodobě dříme,“ tvrdí autoři studie, podle kterých dochází pod hladinou k postupnému plnění magmatických komor. 

Před posledním výbuchem v oblasti se komory plnily zhruba 30 000 let. Magmatické procesy si tedy před erupcí žádají dlouhý čas, a akutní nebezpečí výbuchu proto studie odmítá. 

Odborníci přesto doporučují přehodnocení míry ohrožení obyvatelstva i důkladnější kontrolu a měření stoupajících plynů a okolního zemského povrchu. 

V Eifelu doložené otřesy v hloubce 40 kilometrů pod zemským povrchem jsou podle studie „největší zemětřesení, která kdy byla v Německu naměřena.“ Není ovšem zřejmé, jak dlouho už k nim dochází, podrobná měření totiž probíhají teprve v posledních deseti letech. 

Eifel je největší vulkanickou oblastí ve střední Evropě a také tou nejmladší. Výbuch sopky pod Laacher See před zhruba 13 000 lety byl poslední vulkanickou erupcí v celé oblasti. 

Pokračující aktivita vulkánu pod jezerem je podle vědců důvodem k tomu, aby byl v Německu zřízen systém dohledu nad sopečnou činností. Němečtí vulkanologové o této možnosti budou diskutovat na zasedání svého svazu na přelomu února a března.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video