ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Johana Křížková

Německé děti jely do Rumunska na převýchovu. Čekalo je bití a otrocká dřina

  • 315
Rumunská policie rozbila gang, který v zemi týral německé děti. Ty na rumunský venkov přijely v rámci sociálního programu, který měl napravit jejich problematické dospívání. Místo pobytu s psychology je tam však čekala otrocká práce, bití a týrání. Celkem policisté vyšetřují osm lidí, pět z nich zatkli.

Sociální program nazvaný Projekt Maramureš dosud financoval německý stát a posvětilo ho i rumunské ministerstvo práce, uvádí stanice Deutsche Welle

Němci zavřeli web s dětským pornem. Zatčený chtěl své dítě nabídnout jiným

Byl určený dětem ve věku dvanáct až osmnáct let s výchovnými problémy. V regionu Maramureš na severu Rumunska měli teenageři „rehabilitovat“ za dohledu pedagogů a psychologů a pokusit se znovu integrovat do společnosti. 

Zakladatelé projektu je však ve skutečnosti nutili k vyčerpávající fyzické práci v místních domácnostech a bili. Děti drželi v „otrockých podmínkách“, obecně se s nimi jednalo „ponižujícím a degradujícím způsobem“, uvedla rumunská prokuratura.

Dospívající přišli o doklady, nesměli studovat, zákaz měli dokonce i na užívání vlastních předepsaných léků. S okolním světem neměli žádný kontakt a brzy po příjezdu se stali cílem „hrubých a brutálních metod takzvaného přeučování“.

Server Romania Insider píše, že ti, kteří se odmítli podrobit podmínkám programu, za trest hladověli, stáli venku na dešti či mrazu. Na některých také „vedoucí“ programu údajně prováděli neupřesněné zdravotnické zákroky. Podle vyšetřovatelů chtěly některé děti po těchto trestech spáchat sebevraždu.

Horší než horor. Rumuny vyděsily vraždy a bída v psychiatrických léčebnách

Prokuratura dodala, že program fungoval už od roku 2014 a skončil až v teď v srpnu. Rumunský direktorát pro vyšetřování organizovaného zločinu v případu prověřuje osm lidí, přičemž zadržel dva německé občany. 

Jde o pár, který podle policie „pod rouškou legitimní vzdělávací služby vytvořil program pro pašování lidí“. U všech podezřelých také policisté provedli domovní prohlídku. Podle serveru Romania Insider provozovatelé programu navíc zpronevěřili německé finance.

Úřady neuvádějí, kolika dětí se případ týká, celkem však měl Projekt Maramureš přilákat zhruba šedesát zájemců. Některé z týraných dětí se v regionu nakonec dostaly do pěstounské péče.

Maramureš je region na severu Rumunska.

Maramureš je region na severu Rumunska.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video