Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Německá policie opět varuje před nelegální pyrotechnikou z Česka

  • 17
Němečtí policisté před blížícími se oslavami konce roku opět varují před dovozem nelegálních petard a ohňostrojů z České republiky a z Polska. Část dovážené pyrotechniky může údajně vést k nepředvídatelným a nebezpečným výbuchům.

Ohňostroje mají podle policie složení, které neodpovídá německým zákonům. V některých případech může zábavní pyrotechnika explodovat i při špatném skladování, některým výrobkům navíc chybí nutné varování, a proto je jejich dovoz i držení nelegální.

Německá policie v tiskové zprávě uvedla, že v případě porušení zákonů o výbušninách hrozí provinilcům přinejmenším pokuta, možný trest se týká i mladistvých.

Z tohoto důvodu se už od podzimu například v okolí Zhořelce (Görlitz) na východě Německa snaží školáky před manipulací se zakázanou pyrotechnikou varovat. V tomto týdnu také na některých nádražích a hraničních přechodech vyvěsí cedule s upozorněním. Kvůli možnému pašování zpřísní i kontroly příhraničních oblastí.

Německé úřady před dovozem pyrotechniky z Česka a Polska varují každoročně. Pokud výrobky nemají schvalovací značku německého Spolkového úřadu pro materiálovou bezpečnost (BAM) nebo aspoň evropských úřadů, mohou prý mít příliš vysokou výbušnou sílu a zranit toho, kdo je odpaluje, nebo i okolo stojící osoby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video