Německá policie od rána provádí rozsáhlou razii, obává se útoku islamistů

  • 173
Německá policie v úterý ráno zasahovala v Berlíně, Braniborsku, Durynsku a Severním Porýní-Vestfálsku proti čečenským islamistům. Důvodem je podezření z přípravy teroristického útoku, uvedlo na Twitteru nejvyšší státní zastupitelství v Berlíně. Konkrétní nebezpečí podle něj ale nejspíš nehrozilo.

Razie, na níž se podílelo 180 policistů, se zaměřila na Čečence ve věku 23 až 28 let. Jsou podezřelí, že vytipovávali místa pro pozdější islamistický útok. U jednoho z nich policie už dříve na mobilním telefonu našla obrazový materiál, který tomu nasvědčuje.

Úterní zásahy, které se uskutečnily na devíti místech, mají podle tiskové zprávy státního zastupitelství a berlínské policie přinést podrobnosti o jednání a motivu obviněných. Policie při nich zabavila bodné a sečné zbraně, peníze v hotovosti a také nosiče dat. Ty nyní vyhodnocuje.

V Rakousku zadržení Čečenci chtěli útočit i v Německu

S čečenskými teroristy se nedávno potýkali také rakouští policisté. Koncem minulého roku zadrželi dva muže ve věku 25 a 31 let. Oba pocházeli z Čečenska a chtěli ve Vídni spáchat mezi Vánocemi a Novým rokem teroristický útok. Po bombovém atentátu na vánočních trzích v rakouském hlavním městě měli podezřelí v plánu další útoky také v Salcburku, ve Francii a v Lucembursku a v Německu.   

Tři Čečenci plánovali teroristický útok na vánoční trhy ve Vídni

Třetí podezřelý si už nějakou dobu odpykává ve věznici v Hirtenbergu jižně od Vídně tříletý trest za členství v teroristické organizaci. Právě tento 24letý Čečenec, který je považován za přívržence organizace Islámský stát, podle agentury APA atentáty zpoza mříží naplánoval. Součástí plánů byl i jeho útěk z vězení. Údajného hlavního strůjce atentátů už přeložili do jiné rakouské věznice s nejvyšší možnou ostrahou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video