ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ošetřovatel v Německu trávil pacienty, chtěl zazářit při jejich záchraně

  • 2
Německo vyšetřuje z pokusu o vraždu ve třech případech nemocničního ošetřovatele, který údajně z touhy po uznání na mnichovské klinice podával pacientům životu nebezpečné léky, aby pak zazářil při jejich záchraně. Ve středu to v Mnichově oznámila vrchní státní zástupkyně Anne Leidingová.

Podezřelým je čtyřiadvacetiletý muž, který se činů podle vyšetřovatelů dopustil minulou sobotu a na konci října. Jedenadevadesátiletý pacient je podle policie stále ve vážném, byť stabilním stavu. Z nejhoršího venku jsou pak další devadesátiletý pacient a čtyřiapadesátiletá žena.

Místem činu byla klinika Rechts der Isar. Primáře při sobotní službě zarazilo, že se stav dvou pacientů náhle a nevysvětlitelně zhoršil. Interní vyšetřování ukázalo na podobnost s případem z konce října, kdy měl také službu nyní obviněný muž.

Ošetřovatel je podezřelý, že pacientům vstříkl nadměrné množství léku, který jim nebyl určen. Stopy těchto nepředepsaných léků se našly v krvi pacientů. Vyšetřující úřady neupřesnily, o jakou látku šlo.

Muž obvinění odmítá

Klinika v sobotu na podezřelého ošetřovatele podala trestní oznámení a muž byl den poté zadržen. Obvinění odmítá.

Němci soudí polského pečovatele obžalovaného ze šesti vražd seniorů

„Klinika je incidentem znepokojena a podporuje všechna opatření vedoucí k rychlému a transparentnímu objasnění,“ sdělilo nemocniční zařízení a ujistilo, že dotyčný ošetřovatel byl okamžitě propuštěn.

Muž pečující o starší pacienty nastoupil na mnichovskou kliniku v červenci a pracoval hlavně s lidmi vyžadujícími nepřetržitou péči. Podle mnichovského kriminalisty Josefa Wimmera je otázkou, zda nemá na svědomí více případů. 

„V těsné součinnosti s příslušnou nemocnicí prověřujeme celou pracovní dobu podezřelého s ohledem na možné další oběti nebo nápadné skutečnosti,“ uvedl Wimmer.

Ošetřovatel toužil po uznání

Podezřelý dříve pracoval v Severním Porýní-Vestfálsku, odkud také pochází. Podle dosavadních informací se ale během jeho dřívějších pracovních poměrů podobné případy nevyskytly, uvedl Wimmer.

Německý ošetřovatel zabil 85 lidí, soud ho poslal za mříže na doživotí

Z analýzy chatů s nejmenovaným člověkem podle státní zástupkyně vyplynulo, že mladý muž se chtěl předvést při záchraně pacientů. 

„Riskovat život člověka, abych se poté ukázal jako bílý rytíř, to samozřejmě hodnotíme jako nízké pohnutky,“ řekla Leidingová.

Mnichovská kauza připomíná případ vraha pacientů Nielse Högela, kterého soud v Oldenburgu loni poslal na doživotí do vězení za pětaosmdesát vražd na klinikách v Oldenburgu a Delmenhorstu. 

Také tento ošetřovatel podával pacientům nevhodné léky a také jemu šlo podle soudu v první řadě o to mít úspěch při oživování pacientů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video