Leopard pálí během tankového závodu v Bavorsku

Leopard pálí během tankového závodu v Bavorsku | foto: DVIDS

Německo omezuje vývoz zbraní do Turecka a Saúdské Arábie

  • 16
Nová německá vláda výrazně omezila vývoz zbraní do Turecka a Saúdské Arábie, které se účastní bojů na Blízkém východě. S odvoláním na ministerstvo hospodářství o tom v pondělí informoval list Die Welt. Levicová opozice však žádá, aby se tento export úplně zastavil.

Velká koalice kancléřky Angely Merkelové v prvních pěti týdnech svého úřadování od 14. března do 20. dubna povolila jeden vývoz do Turecka a jeden do Saúdské Arábie. Ankara dostala zbraně za 1 926 eur (49 tisíc korun) a Rijád za 28 563 eur (728 tisíc korun).

Německo odmítá posílat zbraně Turecku. Použije je proti Kurdům, míní Berlín

Loni za stejně dlouhé období dosahovaly průměrné hodnoty německých dodávek do Turecka 3,3 milionu eur (84,2 milionu korun) a do Saúdské Arábie 24,5 milionu eur (624,8 milionu korun).

Právě loni Německo začalo odmítat turecké žádosti o zbraně z obavy, že je použije proti Kurdům a dalším oponentům čím dál tvrdšího režimu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Spojenci z NATO tehdy Němci odmítli poskytnout střelivo, zbraně a součástky pro jejich výrobu.

„Pro schválení vývozu zbraní je důležité dodržování lidských práv,“ sdělilo loni podle listu ministerstvo v dopise, kterým odpovídalo na dotazy levicového poslance Jana van Akena. Od nezdařeného pokusu o převrat v Turecku loni v červenci věnuje vláda zvláštní pozornost „riziku vnitřních represí vůči Kurdům“, dodal resort. Turečtí vojáci také v lednu vstoupili do Sýrie, kde zahájili boj proti kurdským milicím YPG.

Saúdská Arábie vede koalici osmi států, která útočí na šíitské povstalce v Jemenu. Při náletech koalice opakovaně umírají i civilisté. Německá vláda se proto rozhodla zastavit export všem zemím, které jsou v konfliktu „přímo zapojené“, píše Die Welt s tím, že předběžně udělená povolení dostanou výjimku.

Levice však žádá úplné zastavení exportu do obou zmíněných zemí. „Přestože nová federální vláda nechce vyvážet zbraně do zemí, které jsou přímo zapojeny do války v Jemenu, přesně to dělá,“ uvedl poslanec za stranu Die Linke (Levice) Alexander Neu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video