Německo zavádí lockdown pro neočkované. Smí jen do potravin či drogerií

  • 683
Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, a ani do obchodů s výjimkou supermarketů a drogerií. Po jednání se zemskými premiéry to oznámila dosluhující konzervativní kancléřka Angela Merkelová. Ta se také vyslovila pro povinné očkování od února. Platnost stávajících dvou dávek vakcín vyprší po devíti měsících.

„Situace je vážná. Jsme na hranici vytížení nemocnic, museli jsme již začít s překládáním pacientů,“ řekla na úvod tiskové konference Merkelová. Podle dosluhující kancléřky je opatření „akt národní solidarity“ a nezbytný krok ke snížení infekcí a pro uvolnění situace v nemocnicích.

Merkelová rovněž souhlasila s požadavkem svého sociálnědemokratického nástupce Olafa Scholze, aby očkování proti nemoci covid-19 bylo od února v zemi povinné. Konečné slovo k povinnému očkování budou mít ale poslanci Spolkového sněmu.  

Merkelová řekla, že pokud by byla poslankyní, povinné očkování by za nynější situace podpořila. Dosud prý spoléhala na to, že se lidé nechají očkovat.

„Nemáme dost naočkovaných,“ prohlásil budoucí kancléř. „Nyní víme, jaké to má důsledky.“ Scholz chce, aby do konce roku bylo 30 milionů naočkovaných.

Merkelová také řekla, že platnost stávajících dvou dávek vakcín vyprší po devíti měsících, pokud lidé nedostanou třetí posilující dávku.

Vláda hodlá rozšířit okruh jedinců, kteří mohou očkovat. V rámci urychlení vakcinační kampaně by mohli podávat očkovací látky i zubaři či lékárníci.

Některé spolkové země už přijaly pravidlo 2G, kdy do obchodů, kulturních či fitness zařízení vpouští jen ty, kteří se prokáží buď dokladem o bezinfekčnosti či o očkování. Nyní tento model bude platit celostátně.

Po překročení hranice 350 nových případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel se opatření dotknou i očkovaných a uzdravených, jejichž soukromé oslavy budou omezeny v interiérech na 50 účastníků a v exteriérech na 200. Neočkovaní se za takové situace mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílí domácnost.

Nově za sedmidenní incidence přes 350 budou muset v celém Německu školáci všech stupňů opět nosit roušky, což již v řadě spolkových zemí platí, a zavřou také diskotéky a kluby.

Nová německá opatření se dotknou i velkých akcí včetně fotbalu. Kapacita bude omezena na 50 procent, v halách nejvýše 5000 a venku 15 000 diváků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video