ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Němečtí neonacisté jsou po zuby ozbrojení, policie se obává útoků

  • 379
Německá policie loni zabavila pravicovým extremistům o šedesát procent více zbraní než v předchozím roce, což dokazuje zvyšující se počty pravicových radikalistů v zemi. Podle expertů se němečtí neonacisté masivně ozbrojují a mohou plánovat útoky proti minoritám nebo vládě. Jejich úmyslem může být také rozpoutání občanské války.

Odborníci na pravicový extremismus podle stanice Deutsche Welle varují před masivním ozbrojováním německých neonacistických skupin. Místní policie loni zabavila krajní pravici 1 091 zbraní, zatímco rok předtím to bylo 676 zbraní.

Kromě pistolí nebo pušek policie zabavila stoupencům radikální pravice také výbušniny, rozbušky, nože, obušky, různé projektily nebo repliky střelných zbraní. Podle německé vlády se loni v zemi odehrálo 563 pravicově motivovaných zločinů zahrnujících použití zbraně.

Podle experta na pravicový extremismus Matthiase Quenta z Institutu pro demokracii a občanskou společnost je nárůst zabavených zbraní strašlivý a alarmující. Upozorňuje, že německá radikální pravicová scéna se v současnosti nejen masivně ozbrojuje, ale také přezbrojuje svůj arzenál.

„Neonacistické skupiny se připravují na zahájení nových militantních útoků na menšiny, politické oponenty a zástupce státu. Jejich cílem je zastrašit společnost a vysídlit určité skupiny lidí. Některé části krajně pravicové scény si dokonce přejí rozpoutat občanskou válku,“ popisuje Quent.

V Německu sílí nové krajně pravicové hnutí, žije podle vzoru třetí říše

Zářijová zpráva německého ministerstva vnitra uvedla, že úřady jen v první polovině letošního roku zaregistrovaly 8 605 trestných činů spojených s pravicovým extremismem. Počet násilných trestných činů spáchaných známými pravicovými extremisty vzrostl oproti loňsku o 3,2 procenta na 1088.

Podle německé vnitřní zpravodajské služby je v zemi v současnosti kolem 24 tisíc krajně pravicových extremistů. Přibližně 13 tisíc z nich je podle kontrarozvědky motivováno násilím. Německá policie uvedla, že nejčastějším cílem krajně pravicového násilí jsou uprchlíci a žadatelé o azyl. V první polovině roku zaregistrovala celkem 609 útoků na nově příchozí do země. 

Německá krajně pravicová scéna je pod drobnohledem od června, a to v souvislosti s vraždou politika Waltera Lübckeho, kterého kvůli jeho prouprchlickým postojům zastřelil pravicový extremista Stephan E. Kriminální policie na začátku září oznámila, že plánuje změnu svých struktur, aby posílila boj proti krajně pravicovým skupinám a zločinům z nenávisti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video