Oříšky v plechovce s potiskem Cyklonu B nabízí e-shop s předměty s nacistickou...

Oříšky v plechovce s potiskem Cyklonu B nabízí e-shop s předměty s nacistickou symbolikou. | foto: Profimedia.cz

E-shop pro Hitlerovy fandy nabízí i „Cyklon B“. Vyšetřuje ho prokuratura

  • 137
Německá prokuratura vyšetřuje muže, který na webu prodává předměty s nacistickou symbolikou. Nabízí třeba i oříšky v plechovce s potiskem insekticidu Cyklon B, jímž nacisté v plynových komorách zavraždili přibližně milion lidí. Provozovatel e-shopu je podle médií bratrem představitele protiimigrační strany Alternativa pro Německo.

V e-shopu Reichsversand (Říšská zásilka) si lze zakoupit i ložní prádlo se znakem nacistických jednotek SS, portréty Adolfa Hitlera, nafukovací balony s hákovým křížem či dětský nábytek s nacistickými symboly.

K mání jsou i neoprávněné předělávky známých alkoholových značek, například nápoje likérky Jägermeister s přívlastkem „Reichs Jägermeister“ (Říšský mistr lovu, jak se kdysi přezdívalo Hermannu Göringovi).

Ceny se pohybují v jednotkách i desítkách eur a obvykle končí částkou 88 centů. Tuto číslici používá krajní pravice jako kryptogram pro nacistický pozdrav „Heil Hitler“ („h“ je osmé písmeno abecedy).

Recidivista

Prokuratura ve městě Neuruppin oznámila, že jako pravděpodobného provozovatele e-shopu vyšetřuje muže z města Uckermark v severovýchodním Německu. Je podezřelý z podněcování k nenávisti a dalších zločinů, za což mu hrozí až pět let vězení.

Muž se údajně nachází v britském Gibraltaru. Vysledován byl přes bankovní účty v pobaltských státech a poskytovatele poštovních služeb, které používal.

Podle deníku Bild je provozovatelem 41letý Udo Weiß. Jeho 43letý bratr Jan-Ulrich Weiß zastupuje v braniborském zemském sněmu Alternativu pro Německo (AfD).

Udo Weiß prodával nacistické předměty již dříve přes portál eBay. V dubnu 2015 jej za to nepravomocně odsoudil soud v Prenzlau, uvedl server bz-berlin.de


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video