Razii proti hnutí Říšských občanů v Pleiningu (7. února 2017) | foto: Profimedia.cz

V Německu bují hnutí Říšských občanů, připravuje se na den zúčtování

  • 348
Přibližně osmnáct tisíc lidí se dnes hlásí k německému krajně pravicovému hnutí Reichsbürger. To je o osmdesát procent více, než před dvěma lety. Kromě konspiračních teorií se proslavilo i sérií násilných incidentů, mezi nimiž byla vražda policisty. Podle německých bezpečnostních složek by hnutí mohlo některé extremisty inspirovat k útokům.

Reichsbürger, neboli „občan Říše“, je sdružení německých krajně pravicových hnutí. Kromě toho, že neuznává legitimitu současné vlády, usiluje o navrácení německých hranic zpět do stavu z roku 1937.

V současnosti čítá okolo 18 tisíc členů, což je podle německých úřadů o 80 procent víc, než v roce 2016. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) asi 950 členů hnutí klasifikoval jako krajně pravicové extremisty.

Prudký nárůst členů Reichsbürgeru však podle kontrarozvědky nemusí nutně znamenat, že hnutí přitahuje velké množství nových členů. Její vyšetřování odhalilo, že podobnou ideologii vyznává množství lidí už delší dobu, jen zatím unikali hledáčku úřadů.

Den zúčtování

„Začali se připravovat na den X,“ popsal chování Reichsbürgeru magazín Focus. Odkazuje tím na vzpouru proti německé vládě a propagandu o budování armády, kterou hnutí šíří. Přibližně 1 200 jeho členů vlastní podle mluvčího kontrarozvědky zbrojní průkaz. 

Jelikož má organizace velmi volnou strukturu, hrozba vážného nebezpečí je relativně nízká. Bezpečnostní služby se však obávají, že by vojenská propaganda hnutí mohla inspirovat osamělé útočníky a přispět k šíření nelegálního obchod se zbraněmi. 

Organizace Reichsbürger existuje v Německu i v zahraničí už několik dekád. Vznikla v 80. letech jako volné sdružení několika krajněpravicových spolků. Její členy spojuje přesvědčení, že současné Německo je okupované zahraničními mocnostmi a jeho vláda je nelegitimní - někteří se dokonce domnívají, že je jen americkou loutkou.

Neonacisté v německém Ostritzu oslavují Hitlera, město střeží policie

Říšští občané neuznávají státní aparát a proto často neplatí daně či pokuty a tisknou si vlastní pasy i řidičské průkazy. Díky tomu se často dostávají do střetu s policií, uvedl Deutsche Welle

Do hledáčku médií a tajných služeb se hnutí dostalo sérií násilných útoků a podezřením z plánování útoků na Židy a žadatele o azyl. Jeden z jeho členů zastřelil v roce 2016 bavorského policistu, který mu chtěl zabavit nelegálně držené zbraně. Wolfgang P. za to byl o rok později odsouzen na doživotí. (více jsme psali zde).

Za pokus o vraždu policisty nyní stojí před soudem další Říšský občan Adrian Ursache. Dvaačtyřicetiletý model, který před dvaceti lety vyhrál soutěž krásy „Mister Germany“ vytáhl na policisty zbraň ve chvíli, kdy se ho v roce 2016 pokusili vystěhovat z pozemku jeho tchána. Ursache na něm vyhlásil vlastní stát jménem Ur.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video