Z Česka do Německa přešlo loni více migrantů, než kdy předtím

  • 175
Počet migrantů, kteří nelegálně překročili hranice z Česka do Německa, se loni o něco zvýšil. Zatímco v roce 2017 jich bylo 4 035, loni 4 295, což představuje nárůst o 6,5 procenta. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou ve středu představil ministr vnitra Horst Seehofer.

Celkem loni Německo registrovalo 42 478 nelegálních přechodů hranic, zatímco o rok dříve jich bylo ještě 50 154. To odpovídá meziročnímu poklesu o více než 15 procent. 

Zatímco pokles nelegálních přechodů hranic Německo zaznamenalo u většiny sousedních zemí, hranici s Českem překročilo nelegálně o 6,5 procenta lidí více. Z Česka spolkové úřady nejvíce lidí zachytily v lednu (474), nejméně naopak v červenci (280).

Výrazně větší počet nelegálních přechodů než na české hranici Německo zaznamenalo na hranicích s Rakouskem (11 464). Po druhé hranici s Českem zachytili Němci nejvíce migrantů na švýcarské hranici.

Seehofer loňské zvýšení záchytů na hranicích s Českem vysvětluje změnami migračních tras. Dokud nebudou dostatečně chráněné vnější schengenská hranice, chce podle něj Německo důslednější kontroly na všech svých hranicích. U českých hranic mají být kontroly inteligentní, namátkové a dočasné. Se zřízením stálých kontrolních stanovišť zde však nepočítá.

Německo vrátilo loni do Česka 942 nelegálních migrantů

Seehofer ve středu kritizoval český postoj k migraci. Z nedávné návštěvy Prahy si podle svých slov odvezl dojem, že připravenost Česka podílet se na společném evropském řešení migrace se blíží nule. 

Nynější způsob rozdělování běženců ale podle něj není dlouhodobě udržitelný. Německý ministr míní, že řešením by mohla být dohoda se zeměmi, které se na přerozdělování běženců budou ochotny podílet.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček Seehoferova slova odmítl. Česko je podle šéfa diplomacie připraveno pomoci při společném evropském řešení migrace, odmítá ale povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků. „Migraci je třeba řešit v zemích původu, na tom se, myslím, shodneme napříč EU,“ uvedl.

V reakci na Seehoferova slova o zavedení kontrol na české hranici ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že se svým německým kolegou se při jeho návštěvě Česka dohodl, že pokud by Německo zpřísňovalo opatření na hranicích s ČR, bude o tom předem informovat.

Protože žádné informace o změně režimu na hranici neobdržel, předpokládá český ministr zachování současného stavu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue