Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání Spolkového sněmu hovoří s šéfem...

Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání Spolkového sněmu hovoří s šéfem SPD Martinem Schulzem (21. listopadu 2017) | foto: Reuters

Merkelové svitla naděje na vládu, SPD zvažuje pokračování velké koalice

  • 165
Německo možná překoná politickou krizi bez předčasných voleb. Sociální demokracie (SPD) dala najevo, že je připravena jednat s CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. SPD dosud pokračování velké koalice jasně odmítala. Poprvé se zástupci obou stran sejdou příští týden, na kdy je zve prezident Frank-Walter Steinmeier.

„SPD si je velmi dobře vědoma své zodpovědnosti za Německo, ale zvláště za Evropu,“ uvedl na odpolední tiskové konferenci v Berlíně šéf sociálních demokratů Martin Schulz, na něhož se v těchto dnech obrací řada evropských kolegů znepokojených situací v Německu, kde v noci na pondělí zkrachovala dosavadní jednání o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými.

Schulz situaci považuje za složitou, není podle něj ale státní krizí. Jeho strana samozřejmě přijme nabídku prezidenta Steinmeiera k dalším rozhovorům. První schůzka Merkelové, Schulze a šéfa CSU Horsta Seehofera u hlavy státu se uskuteční příští týden. 

Sociální demokracie k rozhovorům podle Schulze přistupuje tak, že je jejich výsledek otevřený. Každý další krok při nich chce projednat ve vedení strany i poslanecké frakce. Pokud by se nakonec SPD rozhodla vyjednávat přímo o své účasti ve vládě, museli by to v hlasování schválit straníci.

SPD po krachu koaličních námluv otočila

Ještě v pondělí se nejpravděpodobnější variantou řešení nynější situace zdály předčasné volby, postavil se proti nim ale prezident Steinmeier, který strany důrazně vyzval k jednání s tím, že není možné jen tak vracet odpovědnost do rukou voličů.

SPD pak postupně začala měnit svůj dosud nesmlouvavý postoj k pokračování velké koalice, která je nyní jedinou realistickou možností, jak sestavit většinovou vládu. Zatímco ještě v pondělí Schulz prohlásil, že sociální demokraté nejsou k dispozici pro vstup do velké koalice a občané by znovu měli zhodnotit situaci, už ve středu hovořil o tom, že si strana je zcela vědoma své odpovědnosti v momentálně těžké situaci.

Analytička: Merkelové chyběla jasná vize, ale odepsaná ještě není

Pokud by nakonec skutečně došlo na vyjednávání s CDU/CSU o vládě, bude SPD podle pozorovatelů chtít široké programové ústupky. Pokračování velké koalice si zatím sociální demokraté nepřáli z obavy, že by vedla k jejich dalšímu oslabování, a naopak posilování okrajových stran jako je protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD).

Pokračování velké koalice mají nyní za pravděpodobné Zelení, případnou menšinovou vládu CDU/CSU a své strany považují stejně jako Merkelová za těžko představitelnou. Ve spolkové republice ještě nikdy na celostátní úrovni menšinová vláda nevznikla.

Vedle nové vlády se v příštích týdnech budou řešit i personální otázky. Týká se to především CSU, kde by o budoucnosti oslabeného šéfa strany a bavorského premiéra Seehofera mělo být rozhodnuto začátkem prosince, a sociálních demokratů, kde nemá Schulz právě nejsilnější postavení. Sociálnědemokratický ministr spravedlnosti Heiko Maas k tomu ale poznamenal, že na čtvrtečním jednání vedení strany nikdo Schulzův konec neprosazoval, ani neučinil jiný návrh pro stranický sjezd, který se uskuteční za dva týdny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video