Německá kancléřka Angela Merkelová při zasedání v německém Spolkovém sněmu (9....

Německá kancléřka Angela Merkelová při zasedání v německém Spolkovém sněmu (9. prosince 2020) | foto: AP

Němci prodlužují lockdown do února. To nejhorší ještě přijde, říká poslanec

  • 43
Protiepidemická karanténa v Německu bude prodloužena nejméně do 14. února. Na úterním jednání se na tom podle magazínu Der Spiegel shodla kancléřka Angela Merkelová s premiéry německých spolkových zemí. Zpřísnění se bude týkat také povinného nošení zdravotnických roušek v prostředcích veřejné dopravy. V řadě kancléřčiných návrhů na zpřísnění ale spolkové země zastávají odlišné postoje.

Němci budou muset nosit respirátory FF2 ve veřejné dopravě a obchodech, jsou též povinné pro zaměstnance pečovatelských domů. Protože respirátory jsou poměrně drahé, Německo umožňuje, aby místo respirátorů Němci nosili chirurgické roušky. Obyčejné, doma ušité roušky ale už nestačí. Podle vlády nejsou dostatečně účinné proti novým mutacím koronaviru.

Do karantény se Německo uchýlilo od listopadu, následně ji opakovaně prodloužilo a její podmínky zpřísnilo, nyní uzávěra platí do konce ledna. Dopoledne deník Bild, který je nejčtenějším v Německu, napsal s odvoláním na návrh závěrů schůzky, že kancléřka chce uzávěru zachovat přinejmenším do 15. února.

Ještě před schůzkou, která začala ve 14:00, se do médií dostalo několik návrhů, které se v různých bodech lišily. I ten zatím poslední návrh obsahuje řadu pasáží v závorkách, o kterých se bude jednat.

O tom, že v karanténě bude nutné pokračovat i v únoru, již o víkendu hovořil vicekancléř Olaf Scholz nebo v pondělí ministr zdravotnictví Jens Spahn. Merkelová chtěla původně se zemskými premiéry o epidemické situaci jednat 25. ledna, ale kvůli obavám z mutací koronaviru jednání o týden uspíšila.

Pro zpřísnění podmínek se vyslovil také německý sociálnědemokratický poslanec a epidemiolog Karl Lauterbach, který v Německu podporuje tvrdá protiepidemická opatření. Velké obavy má z nových mutací koronaviru, které si podle něj v Evropě zřejmě vynutí uzavírku hranic.

Současná opatření podle Lauterbacha dokážou sice šíření starších variant koronaviru brzdit, nové mutace jsou ale dále schopné se přenášet. „Sám se proto vyslovuji pro zpřísnění uzávěry,“ řekl. Pandemie nemoci covid-19 podle něj zdaleka není u konce, Německo i Evropu čekají možná až tři další měsíce, které budou patřit k těm nejsložitějším.

„Díky karanténě v předchozích dvou měsících jsme v situaci, kdy počet nových případů klesá, reprodukční číslo je pod hodnotou jedné, takže šíření máme pod kontrolou,“ řekl. „Na druhé straně jsme ale ohroženi mutací B117, která už byla na území Německa zjištěna,“ uvedl k takzvané britské variantě koronaviru.

Omezení volného pohybu i kontaktů

Spolu s prodloužením karantény se očekává i zpřísnění stávajících podmínek. Hlavní novou restrikcí by se mohlo stát podle portálu Focus Online omezení volného pohybu na vzdálenost maximálně 15 kilometrů od domova.

Dosud toto nařízení platí v ohniscích nákazy, která vykazují více než 200 nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní. To se zatím týká především Saska, Durynska či Bavorska. Celoněmecký průměr podle Institutu Roberta Kocha činí 131 nových případů na 100 000 obyvatel během sedmi dní.

Německý ministr chce výhody pro očkované. Chybí však vakcíny i zájem lidí

Bild, který měl možnost nahlédnout do návrhu závěrečného prohlášení, napsal, že vedle prodloužené uzávěry do 15. února se nadále zachová nucené omezení kontaktů. Jedna rodina, která spolu žije, by mohla hostit jen jednoho člověka z jiné domácnosti, jako je tomu již nyní.

S uzavřením škol návrh počítá do 15. února. Školáci by se tak do lavic vrátili až po dvou měsících nucené přestávky, prezenční výuka totiž skončila v polovině prosince. Od té doby se děti a studenti učí online. Zavřené jsou i školky. V Německu nicméně nouzově fungují školky a školní družiny, které jsou ovšem dostupné jen pro děti rodičů, kteří nemají jinou možnost se o potomky postarat. Tato možnost se týká především dětí zdravotníků a policistů.

Návrh rovněž nařizuje, že personál pečovatelských domovů bude muset nosit respirátory minimálně třídy FFP2, běžné roušky tedy stačit nebudou. V prostředcích hromadné dopravy takové respirátory vyžadovány zřejmě nebudou, zde návrh hovoří o „zdravotnických rouškách“. Respirátory FFP2 ale v dopravě a také v obchodech nařídilo Bavorsko.

Německo omezilo volný pohyb. Rádius je 15 kilometrů od bydliště:

5. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video