Německá zpravodajská agentura DPA.

Německá zpravodajská agentura DPA. | foto: Profimedia.cz

Německá média hodlají být více genderově neutrální. Ale ne zas tolik

  • 115
Osm hlavních zpravodajských agentur Německa, Rakouska a Švýcarska oznámily, že budou ve svých textech věnovat větší pozornost používanému jazyku. Chtějí usilovat o to, aby byl více genderově neutrální. Nehodlají ale zatím přijmout radikálnější typy inkluzivního označení slov.

Německá tisková agentura DPA spolu s německy mluvícími pobočkami světových agentur Reuters a AFP oznámily, že se budou snažit nahradit generické maskulinum méně diskriminujícími výrazy. Připojily se k nim i agentury APA, epd, Keystone-sda, KNA a SID.

„Generické maskulinum je stále široce používané v jazyce kompaktních zpráv, ale krok za krokem by mělo docházet k jeho potlačování,“ píší v oznámení. Zda se bez něj zpravodajství v následujících letech obejde, „záleží na dalším vývoji jazyka.“

Lingvisté generickým maskulinem rozumí rodově neutrální mužské podstatné jméno, které plní zástupnou funkci pro obě pohlaví. Obvykle se jedná o označení povolání, například lékař či policista. Podle kritiků je diskriminující, protože jako vrchní zástupce nějaké profese uvádí prakticky jen muže.

Němčina patří mezi jazyky s mluvnickým rodem, takže na rozdíl od velmi blízké angličtiny v něm podstatná jména jen obtížně bývají genderově neutrální a ani takové tvary slov nelze moc dobře vytvořit. Zastánci inkluzivního jazyka proto hledají alternativní způsoby, jak dosáhnout rovnocenného jazyka. Přičemž některé nyní hodlají aplikovat i německy mluvící zpravodajské agentury.

Tou hlavní je důsledné používání i ženského rodu. Namísto zástupného generativního maskulina „žáci“ (Schüler) se bude psát dohromady o žácích i žákyních (Schülerinnen).

Francie zarazila genderově neutrální tečky ve slovech. Zaostalé, zuří kritici

Jako další způsoby, jak se vyhnout diskriminaci v jazyku, agentury zmiňují aplikování různých syntaktických řešení jako například přepsání věty „kuřáci mají kratší délku života“ na „ti, kteří kouří, mají kratší délku života“ nebo používání trpného rodu, kdy větu „žadatel musí vyplnit formulář“ lze formulovat jako „žádost musí být vyplněná celá“.

Nová pravidla radí, aby v agenturních zprávách měly přednost označení věcí nad jedinci, takže namísto redaktorů psát o redakci. Agentury považují za lepší též používat neutrální přídavná jména: větu „rada lékaře“ lze přepsat jako „lékařskou radu“.

Použití radikálnějších verzí genderově neutrálního jazyka ale zatím nemá u hlavních dodavatelů zpravodajské obsahu příliš velkou podporu. Zdráhají se použít takzvanou genderovou hvězdičku, které se vkládá mezi mužský a ženský rod, například „uchazeči*-ky, aby zahrnula „celé spektrum genderové rozmanitosti“, včetně nebinárních lidí.

Představitelé agentur přiznávají, že se pokouší jít střední cestou, aby vyhověli rozmanitému čtenářstvu svých mediálních odběratelů. „Když začnou používat genderově neutrální jazyk, mají problémy se starší čtenářskou základnou tisku. Pokud tak neučiní, budou mít problémy se svými mladšími zaměstnanci a i s některými digitálními uživateli, “ uvedl podle listu Politico šéfredaktor DPA Sven Gösmann.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video