Munir Motasadek

Munir Motasadek | foto: Profimedia.cz

Pomocníkovi teroristů z 11. září dali Němci před deportací 180 tisíc

  • 227
Maročan Munír Mutasádik, který byl odsouzen za pomoc teroristům z 11. září 2001, si loni v Německu odpykal trest a poté jej deportovali do vlasti. Věznice v Hamburku mu však vyplatila kolem 7 000 eur (asi 180 000 Kč), čímž porušila mezinárodní protiteroristické sankce. Upozornil na to týdeník Der Spiegel.

Mutasádik žil v severoněmeckém Hamburku, kde patřil ke skupině Muhammada Atty. Tento Egypťan se později s dalšími islamisty přestěhoval do USA. Tam 11. září unesli letadla a narazili s nimi do Světového obchodního centra v New Yorku a na Pentagon. Připravili tak o život přes 3 000 lidí.

Mutasádik byl jediný, koho německé soudy poslaly za mříže za pomoc teroristům. Stalo se tak v roce 2006 po zdlouhavém procesu. Podle justice převedl z Hamburku sebevražedným pilotům peníze. Maročan tvrdil, že se s Attou a jeho komplici sice přátelil, o jejich úmyslech prý ale nevěděl. 

Mutasádikovu deportaci úřady pečlivě připravovaly a to za účasti hamburské věznice Fulsbüttel, odkud Maročana propustili ráno 15. října 2018. Policisté jej pak v želízkách převezli vrtulníkem na místní letiště. Odtamtud putoval do Frankfurtu, odkud jej večer přepravili do marocké Casablanky. 

Později se ale zjistilo, že složitou operaci poznamenalo pochybení. Jako všem propouštěným vyplatili v káznici Mutasádikovi jeho vězeňský účet. Na ten si trestanci ukládají odměny za práci ve vězení i kapesné v přibližné výši 30 eur za měsíc. Podle Spiegelu dostal Mutasádik obálku se 7 000 eury v hotovosti. 

Celou pravdu o útocích z 11. září neznáme, tvrdí slavný novinář Hersh

To je pro nový život v Maroku slušná částka. Novináři Mutasádika ve vlasti vypátrali, odmítl jim však sdělit, co s penězi udělal. 

Hamburské státní zastupitelství zahájilo proti vězeňské správě vyšetřování kvůli porušení zákona o vnějších hospodářských vztazích. Mutasádik je totiž kvůli svému členství v islamistické síti Al-Káida téměř na všech teroristických seznamech světa. Proto mu mají být finance zmrazovány a platby odpírány. 

Podle Spiegelu je případ „víc než jen trapný“. List naznačuje, že záležitost mohou začít prověřovat i v USA. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video