(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Německo se vrací k povolání ponocného, bude řešit i obtěžování v klubech

  • 51
Západoněmecké město Mannheim se vrací k dávno zaniklému povolání ponocného. Nově ulicemi po setmění prochází student Hendrik Meier a kontroluje, zda je noční život ve městě bezproblémový. V konkurzu na „nočního starostu“ se Meier prosadil mezi čtyřmi desítkami uchazečů, informovala agentura DPA.

„Nejdříve se vzájemně trochu očucháme,“ řekl Meier agentuře DPA před začátkem své první pracovní noci. S provozovateli zhruba 120 hospod, barů a klubů v centru města na Rýnu chce nejprve hovořit o tom, co je trápí a kde vidí šanci na zlepšení.

Spolupracovat bude Meier i s „denním starostou“ města Peterem Kurzem a obracet se na něj budou moci - nejen se stížnostmi na rušení nočního klidu - také obyvatelé Mannheimu. Právě Meier by měl fungovat jako prostředník v případě konfliktů. Soustředit by se ve své funkci nočního starosty chtěl i na problematiku obtěžování žen v nočních klubech.

„Jsem ohromně napjatý,“ odpověděl na otázku, jak se na výkon své funkce těší. Zvědavý je Meier podle svých slov především proto, že v Německu nočního starostu žádné jiné město nemá. To je i důvod, proč se do Mannheimu kvůli zajímavé nabídce z rodného Norimberku přestěhoval. Za 50 hodin práce měsíčně dostane zhruba 1 200 eur (zhruba 30 tisíc korun).

Podobnou funkci v minulosti zavedly velké evropské metropole jako Amsterodam, Londýn či Curych.

Kdysi podobnou funkci zastával ponocný, který držel stráž v době, kdy ostatní lidé spali, varoval před požárem, zloději či cizími vojsky. Ponocní, kteří byli v noci zodpovědní za pořádek v obci, se museli často potýkat i s rozjařenými návštěvníky hospod a restaurací.

24.července 2018 v 09:23, příspěvek archivován: 02.srpna 2018 v 11:57

Als UNESCO City of Music zieht Mannheim mit Metropolen wie New York und Amsterdam gleich und stellt mit Hendrik Meier den ersten #Nachtbürgermeister Deutschlands ein. https://t.co/AU8mcOJb8v https://t.co/cmOEa8r98K

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video