Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se stalo z vaší ctnosti poučit se z minulosti? ptá se Němců český velvyslanec

  19:09
Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka v komentáři zveřejněném na webu deníku Die Welt vyjádřil znepokojení nad kontroverzním Manifestem za mír. Podle něj se v něm vytratila německá schopnost se poučit z minulosti. Autorka manifestu, politička postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová, vzbudila pobouřeními i svými výroky o znásilněních údajně páchaných Ukrajinci.
Předsedkyně německé postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová (vpravo) a...

Předsedkyně německé postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová (vpravo) a německá feministka Alice Schwarzerová na berlínské demonstraci proti posílání zbraní Ukrajině. (25. února 2023) | foto: Reuters

Manifest, který Wagenknechtová sepsala spolu s aktivistkou za práva žen Alicí Schwarzerovou, vyzývá německého kancléře Olafa Scholze, aby okamžitě zastavil dodávky zbraní na Ukrajinu a začal jednat o příměří. Přímo na ruského prezidenta Vladimira Putina, který invazi nařídil, se tento dokument neobrací. Doposud jej podepsalo přes 718 000 lidí.

Tomáš Kafka

Kafka na úvod svého komentáře nazvaného „Proč mě jako Čecha tolik znepokojuje německá debata o Ukrajině“ uznává, že právo manifesty psát a podepisovat nedílně patří do civilizované společnosti bez ohledu na to, zda takové dokumenty jsou inspirativní, provokativní nebo krátkozraké.

Manifest za mír by ale podle něj rozhodně neměl být brán na lehkou váhu. „A to ani v jiných evropských zemích,“ uvedl s tím, že i když je adresován kancléři Olafu Scholzovi, rád by se k textu osobně vyjádřil. „Zdá se mi to důležité pro mou zemi i pro mě,“ poznamenal velvyslanec.

„Nechci být nespravedlivý, ale musím říci, že když ho čtu, tak v něm sice nacházím odkazy na válečné dějiny obecně, ale prakticky nic, co by se dalo chápat jako poučení se z moderní evropské historie. Sotva člověk najde rozlišení mezi pachateli a oběťmi a nedočte se o žádné výzvě, že i tentokrát se mělo zabránit počátkům, které jednoznačně přicházejí z Putinova Ruska,“ napsal Kafka.

Berlíňané demonstrovali proti posílání zbraní Ukrajině, chtějí mírová jednání

„Co však člověk najde, je mnoho strachu. Tento strach se neobjevuje jen jako pocit, ale nepřímo jako argument, aby se tentokrát rezignovalo na spravedlnost a historické lekce,“ uvedl český diplomat.

„Co se stalo z německé zvláštní disciplíny - ctnosti poučit se z minulosti?“ ptá se ve svém komentáři Kafka. Velvyslanec zdůrazňuje, že z českého pohledu je vyrovnání se s minulostí něco, co se Česko může od naučit, „ať to pro nás může být jakkoli bolestivé“.

Mít strach je podle Kafky lidské a strach je znát i v jiných evropských zemích. „I já mám strach. To by ale neměl být důvod, proč by se člověk právě v Německu, v zemi naší inspirace, měl vzdát lekce z vyrovnání se s minulostí,“ dodal. Kafka věří, že veřejná debata v Německu povede právě k tomuto výsledku, protože v takovém případě by manifest přinesl něco pozitivního.

I Ukrajinci znásilňují, tvrdí politička

Autorka manifestu Wagenknechtová vzbudila velké pobouření též výroky o znásilnění, která podle ní páchají i Ukrajinci. V pořadu stanice ARD „Hart, aber fair“ na reportáž o osudu znásilněné Ukrajinky uvedla, že to, co se jí stalo, je „příšerné“, ale že obě strany se dopouští sexuálního násilí.

„Je to součást války a nejenom této války. Války jsou vždy spojeny s válečnými zločiny,“ uvedla politička. Dodala, že válečné zločiny páchají i Ukrajinci a proto je nutné válku zastavit.

Bílý hadr, pak znásilnění. Trýznění Ukrajinek žádali ruští velitelé, ukazuje se

Když moderátor stanice Louis Klamroth argumentoval, že podle Organizace spojených národů neexistují žádné důkazy o znásilnění spáchaných ukrajinskými vojáky, Wagenknechtová odvětila, že to „není pravda“ a obvinila ukrajinský vojenský prapor Azov ze skutků sexuálního násilí. Azov je oblíbeným terčem ruské propagandy, která jej vykresluje jako neonacistickou bojůvku.

Ukrajinští vyšetřovatelé uvádí, že případy znásilnění se odehrávaly na všech územích, kde se Rusové vyskytovali, přičemž tyto zločiny podporovaly samotní ruští velitelé. I mezinárodní vyšetřovatelé potvrzují, že Rusové používají znásilňování jakou součást válečné strategie. Některé Ukrajinky ze země raději odchází, protože v konzervativních vesnicích čelí odsudkům a podezřením, že ve skutečnosti měly sex s Rusy dobrovolně.

Kontroverzní manifest

O víkendu Wagenknechtová spolu s Schwarzerovou uspořádala demonstraci proti dodávkám německé vojenské pomoci Ukrajině. Přečetla zde i Manifest za mír. Akce se zúčastnilo nejméně třináct tisíc lidí. Řada politiků postkomunistické Levice se od akce předem distancovala.

Wagenknechtová a Schwarzerová v manifestu sice konstatovaly, že Rusko Ukrajinu brutálně napadlo, zároveň ale vyjádřily pochyby o současné podobě západní solidarity s Kyjevem. Uvedly, že Rusko jako největší jadernou mocnost světa nelze ve válce porazit a že nejpozději při ukrajinském útoku na Krym Putin zahájí maximální protiúder. „Směřujeme tedy nezadržitelně ke světové válce a k jaderné válce? Nebyla by to první velká válka, která tak začala. Byla by ale možná poslední,“ napsaly Wagenknechtová a Schwarzerová.

Obě jsou proto přesvědčeny, že je třeba okamžitě zastavit dodávky zbraní a ihned pod vedením kancléře začít vyjednávat. Jednání podle nich není kapitulací, ale hledáním kompromisů. „A to na obou stranách,“ dodaly.

KOMENTÁŘ: My chceme mír. Znají Stropnický a spol. jeho cenu?

Manifest za mír vyvolává nejen na německé politické scéně kontroverze, kritici ho označují za ustupování agresorovi. O dokumentu opakovaně hovořil i kancléř.

V rozhovoru s nejprodávanějším německým listem Bild řekl, že manifest ponechává zcela stranou skutečnost, že Putin chce mír nadiktovat tak, aby získal velkou část Ukrajiny. „To se nesmí stát,“ řekl Scholz. Před týdnem v rozhovoru s veřejnoprávní stanici ZDF poznamenal, že moment, který otevře vyhlídky na mír, musí teprve nastat.

Manifest kritizují nejen Scholzovi sociální demokraté (SPD), ale také koaliční Zelení a liberální svobodní demokraté (FDP). Ostře proti Wagenknechtové a Schwarzerové vystoupil i šéf opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz, podle kterého autorky jen nahrávají Putinovi a čistému násilí a zároveň přehlížejí právo Ukrajiny na sebeurčení a sebeobranu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Babiš slibuje nový tvrdý azylový zákon a vyhoštění nelegálních migrantů

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  13:33

Přímý přenos Šéf opozičního ANO Andrej Babiš ve Sněmovně řekl, že v případě návratu do vlády připraví jeho hnutí...

Autobus zezadu narazil do náklaďáku, čelní sklo se rozbilo o korbu

18. dubna 2024  13:08

S lehčími zraněními vyvázli řidič a dvě cestující v linkovém autobusu, který se dnes dopoledne na...

POLITICKÝ DIÁŘ: Modrá i černá srdíčka a Nerudová na Šumavě

18. dubna 2024

Premium O modrých srdíčkách pro Petra Fialu, černých srdíčkách pro první kočku České republiky i o...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34,  aktualizováno  12:59

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...